M-ledningen vann storseger om uppehållstillstånd

Uppdaterad 2015-10-19 | Publicerad 2015-10-17

KARLSTAD. Moderaterna byter politik och vill ha tillfälliga uppehållstillstånd för dem som får stanna i Sverige.

Moderata ungdomsförbundet, Muf, var emot men fick storstryk i omrösningen med siffrorna 179 mot 28.

Redan i förrgår  stod det klart att en av de stora stridsfrågorna inför M-stämman i Karlstad redan var avgjord, två dagar före omröstningen. Partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson berättade att partiledningen har ett mycket starkt stöd för att byta politik och kräva tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd för de som får rätt att stanna i Sverige.

Reformen bygger på att den som får uppehållstillstånd måste skaffa sig ett jobb inom tre år eller ha fullföljt sin etablering och ha fortsatt skyddsskäl för att få stanna kvar i landet permanent. De andra måste lämna Sverige.

Men frågan har skapat en splittring i partiet. Moderata ungdomsförbundet, Muf, har vänt sig kraftigt emot tillfälliga uppehållstillstånd och meddelat att deras viktigaste uppgift inför stämman var att rösta ned förslaget och få partiet att hålla kvar vid linjen om permanenta uppehållstillstånd.

Stridsfråga på M-stämma

Vid lunchtid på lördagen avgjordes frågan och partiledningen slog knock out på ugndomarna i Muf. Med siffrorna 179 mot 28 röstade stämman för tidsbegränsade uppehållstillstånd.

Muf:s ordförande Rasmus Törnblom:

– Vi är fortsatt övertygade om att permanenta uppehållstillstånd är bättre,säger Rasmus Törnblom.

Ungdomsförbundet hoppades i sista stund kunna övertala ombuden att förändra delar av förslaget.

”Ingen anledning att skicka tillbaka de som lärt sig svenska”

Moderaterna vill nu att försörjningskravet vid anhöriginvandring skärps. De vill också ha en ny anställningsform för nyanlända samt ett första jobbet-avdrag på skatten.

Men den stora förändringen är alltså att Moderaterna sällar sig till Folkpartiet och Kristdemokraterna och vill att uppehållstillstånden ska vara tillfälliga.

Efter tre år omvandlas det till ett permanent uppehållstillstånd. Förutsättningen är att man kan försörja sig genom arbete. Eller har fullföljt den så kallade etableringsfasen och fortfarande har skyddsbehov.

Med etablering menas bland annat att lära sig svenska och komma närmare arbetsmarknaden via olika utbildningar..

– I ett läge där man inte deltar i eller fullföljer sina etableringsinsatser ska samhället kapa ersättningen till de personerna. Då får man inga pengar alls och då har man nog inte så många skäl att stanna eller inte anstränga sig, säger Muf-ordföranden Rasmus Törnblom.

Följ ämnen i artikeln