Efter hårda kritiken - nu försvaras Reinfeldt

Publicerad 2016-12-10

Allt fler moderata toppolitiker vänder Fredrik Reinfeldt ryggen.

Men förre partisekreteraren Kent Persson (M) vägrar att gå samma väg.

– Det har blivit populärt att attackera Reinfeldt. Men att göra det är att göra sig själv en otjänst, både som parti och som Alliansföreträdare, säger han.

Sedan han lämnade politiken har f.d. statsminister Fredrik Reinfeldt (M) fortsatt att stå upp för en liberal migrationspolitik, medan hans parti svängt rejält åt ett restriktivare håll. På sistone har en lång rad tunga moderater öppet kritiserat den migrationspolitik som Reinfeldts regering förde under sin sista mandatperiod. Även hans berömda tal om att "öppna era hjärtan" har hamnat i skottgluggen.

Bland de som gjort avbön finns flera personer som jobbade mycket nära den gamla M-ledaren.

Inom högern talas det nu om att det pågår ett "borgerligt fadersmord" av Reinfeldt politiska arv.

Men en som vägrar att göra avbön är Kent Persson, M:s partisekreterare 2012-15. Han har reagerat på de attacker som nu görs.

– Jag tror fortfarande att det är många inom Alliansen och M som är stolta över det han gjorde. Men nu verkar det vara populärt att attackera Reinfeldt. Men jag tror att man gör sig själv en otjänst, både som parti och Alliansföreträdare, säger han.

”Man ska vara stolt”

Själv menar Persson att M måste bli bättre på att vårda sitt arv och peka på de goda saker man genomförde.

– Man ska vara stolt över det åtta regeringsår vi hade. Vi genomförde det vi lovade, tog ansvar för ekonomin och återupprättade arbetslinjen. Tittar vi på migrationsfrågorna så är det klart att vi stod upp för öppenhet och humanitet.

En central del i dagens borgerliga kritik mot Reinfeldt är den uppgörelse med Miljöpartiet som hans regering slöt efter valet 2010 med Miljöpartiet. Persson menar att dagens kritiker glömmer bort vilket politiskt landskap beslutet togs i, där borgerligheten förlorat sin majoritet i riksdagen.

– Uppgörelsen var ett sätt att skaffa sig ett politiskt utrymme och visa trovärdighet genom att faktiskt utestänga Sverigedemokraterna ifrån det område där de allra mest ville påverka, migrationspolitiken. Men samtidigt kunde vi också säkerställa en stark stabilitet i riksdagen.

Den förre partisekreteraren poängterar också att många högt uppsatta moderater efter valet 2010 ville att Reinfeldt skulle ta in MP i regeringen.

– Då var det inte särskilt konstigt att vi gjorde en överenskommelse, för att isolera SD men även för att förstärka möjligheten till arbetskraftsinvandring.

Riskerar att tappa regeringsduglighet

Hösten 2015, mitt under brinnande flyktingkris, skärpte S/MP-regeringen invandringspolitiken kraftigt, bland annat efter flera uppgörelsen med Alliansen. Kent Persson menat att det var nödvändigt.

– Jag tycker att både Alliansen och regeringen tog det ansvar som krävdes i en mycket svår situation. Men så såg inte läget ut när vi tog besluten efter valet 2010.

Framöver menar Persson att både M och hela Alliansen också måste bli bättre på att vårda sin historia, annars tror han att väljarna kommer att tappa tron borgerlighetens regeringsduglighet.

– Jag är stolt över åren med Alliansregeringen och jag är stolt över att ha jobbat med Fredrik Reinfeldt, som är M:s mest framgångsrika partiledare. Jag är helt övertygad om att historiska segrar inte står i vägen för framtida framgångar, snarare tvärtom. Därför är det viktigt att stå upp för sin historia och berätta om den.