S-toppen vill gå med i Nato

Allt annat är skitsnack eller dimridåer

Den socialdemokratiska partitoppen har redan bestämt sig.

De vill att Sverige går med i Nato.

Resten är dimridåer. Skitsnack.

Socialdemokraternas partikansli meddelade under måndagen att partiet ska inleda en säkerhetspolitisk dialog. Partiets medlemmar och förtroendevalda bjuds in att öka sina kunskaper om vad det nya läget innebär.

– Det är en bredare diskussion än ja eller nej till Nato-medlemskap, säger Tobias Baudin, partisekreterare.

Vilket nys. Vilket skitsnack.

Så här ligger det till. Efter Rysslands invasion av Ukraina den 24 februari hotas även Sverige - och Finland - av den ryska björnen.

Enligt Vladimir Putin är Sverige ett land som står på den ryska listan över fiender. Vi ska heller inte få bestämma själva över vår säkerhetspolitik. Den ska dikteras från Moskva.

Självfallet har det lett till intensiva diskussioner i både Helsingfors och Stockholm om det är dags att överge alliansfriheten. I Sveriges fall har den varat i över 200 år.

I Finland tog Centerpartiet i helgen beslutet att de är för ett finskt Nato-medlemskap. De har tidigare varit emot. Inom ett par veckor väntas Socialdemokraterna, med statsminister Sanna Marin i spetsen, gå samma väg.

Man måste vara skapt som en nors för att inte se att de svenska socialdemokraterna också är på väg dit.

Men partitoppen är livrädd för att de ska få partiet emot sig i denna synnerligen viktiga fråga. Alltså sprider de rökridåer som besatta.

Utrikesminister Ann Linde säger att det inte lutar åt något håll överhuvud taget. Hon säger till och med att Sverige och Finland kan fatta olika beslut. Det finns inte många, om ens någon, som delar den uppfattningen.

Försvarsminister Peter Hultqvist har i samtal i Finland att ett alternativ skulle vara en försvarsallians mellan oss och finnarna. Oj, vad rädd ryssen blev.

Men av pressmeddelandet om den säkerhetspolitiska dialogen framgår vad det handlar om. Att riva upp partiets negativa hållning till medlemskap i Nato.

”Det finns ett tydligt före och efter den 24 februari 2022.”

”Det får konsekvenser för vårt lands och vårt partis säkerhetspolitiska vägval.”

Så står det bland annat.

Statsminister Magdalena Andersson har sagt att hon står i daglig kontakt med den finske presidenten och statsministern.

Peter Hultqvist säger ungefär samma sak om kontakterna med sin finske kollega.

Att Sverige och Socialdemokraterna skulle hålla på med en helt annan process än den som finnarna sysslar med faller på sin egen orimlighet. Och den syftar, enligt finska bedömare, till ett medlemskap i Nato.

De ängsliga Socialdemokraterna innehar en nyckelposition i Natofrågan. Eller en cornerposition för att uttrycka sig som en börshandlare.

Fyra partier i riksdagen är för ett svensk medlemskap i Nato, M, KD, L och C. Partiledningen i SD har fått mandat att snabbt ändra deras negativa hållning till en positiv.

S beslutade så sent som på sin kongress i november att de är emot Nato-medlemskap. Det kan ändras av partistyrelsen. Med sina hundra ledamöter har partiet möjlihet att blockera att Nato-beslut i riksdagen.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.