Sabuni: Morgan Johansson har inte gjort något fel

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverigedemokrater, moderater och kristdemokrater vill avsätta justitieminister Morgan Johansson (S).

Liberalerna gör en helt annan analys.

– Han har inte gjort något fel, säger partiledaren Nyamko Sabuni.

Efter helgens skjutning i Malmö, där en 15-årig pojke sköts ihjäl, har kritiken mot regeringen varit hård.

I morgon lägger Sverigedemokraterna fram en misstroendeförklaring i riksdagen mot justitieminister Morgan Johansson (S) för att försöka få honom avsatt. Man menar att han inte alls gör tillräckligt för att få ett stopp på skjutningarna och sprängningarna i Sverige.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att stödja SD:s initiativ. Men Liberalerna, som efter valet ingick Januariavtalet med regeringen, gör en helt annan analys än de gamla Alliansvännerna. Partiet kommer att rösta emot misstroendeförklaringen.

– En sådan ska användas mot statsråd som har gjort fel. Jag tycker inte att Morgan Johansson har gjort fel. Han kanske har gjort för lite, men inte fel, säger partiledaren Nyamko Sabuni (L).

1 av 2 | Foto: Felipe Morales
Nyamko Sabuni, Liberalernas partiledare, tycker inte att Morgan Johansson har gjort fel. ”Han kanske har gjort för lite, men inte fel”.

Menar att ansvaret är delat

Hon menat att ansvaret för det brutala våldet ska delas mellan alla partier, även de som ingick i Alliansregeringen.

– Inte ens då gjorde vi tillräckligt. Vi tittar alltid bort tills problemet finns utanför vår tröskel, då är det ofta för sent. Jag är glad att de gängsamtal vi hade ledde till ett antal åtgärder. Jag ser fram emot att Morgan Johansson lägger fram dem nu skyndsamt som skarpa förslag i riksdagen.

Sabuni menar också att partierna utanför regeringen, inklusive L, kan driva på för att samla majoritet för andra förslag på området. Kriminalpolitiken är nämligen knappt med i Januariavtalet.

”Tittat bort”

Hon säger att det som skedde i Malmö i helgen är ”fruktansvärt”.

– Vi har under lång tid tittat bort och gjort för lite. Nu ser vi avrättningar av barn och kvinnor som inte har något med de här brotten att göra. Först nu inser vi att vi tappat kontrollen. Det här kunde vi hanterat redan för 10–15 år sedan när gängkriminalitet var en stor fråga. Men vi gjorde inget. Nu är det lite sent, men vi måste samlas och se till att de åtgärder som behövs kommer på plats.

Även Vänsterpartiet kommer att rösta emot misstroendeförklaringen. Det lutar starkt åt att Centerpartiet kommer göra samma sak. Det innebär att Morgan Johansson kommer sitta kvar.

Publicerad:

LÄS VIDARE