AKB: ”Regeringen har tappat kontrollen”

Uppdaterad 2015-10-19 | Publicerad 2015-10-17

KARLSTAD. M-ledaren Anna Kinberg Batra fokuserade på flyktingkrisen i sitt stora stämmotal i Karlstad.

Hon anklagade regeringen för att ha tappat kontrollen.

– Vi står inför en situation som är akut.

Anna Kinberg Batra efter den allra första omröstningen på Moderatstämman – som hon förlorade.

På den näst sista dagen på M-stämman höll Anna Kinberg Batra sitt stora stämmotal. Hon kom snabbt in på den akuta flyktingkrisen och de många asylsökande som kommer till Sverige.

– Inget annat land i Europa har tagit emot lika många asylsökande per invånare som Sverige. Så kan det inte fortsätta vara. Europas länder har kommit överens om en jämnare fördelning. Men Sverige kan inte stå ensamt om att ta sitt ansvar, om inte de andra länderna tar sitt, säger hon.

Hon attackerade statsminister Stefan Löfven och anklagade regeringen för att inte ha kontroll över situationen. Hon sa att Alliansen därför tagit initiativ till blocköverskridande samtal i frågan.

”Ska se till att det blir verklighet”

Kinberg Batra nämnde flera krav som Moderaterna har i flyktingfrågan: säkrade gränser i Europa, tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige, skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring, ersättningsnivåerna för asylboenden ska ses över samt mer hjälp på plats i krisernas närområden.

Partiet vill också strama åt reglerna för den ersättning som en person som fått avslag på sin asylansökan kan få.

– Ett ja är ett ja och ett nej är ett nej. Får man nej måste man åka hem. Då är det inte rimligt att svenska skattebetalare fortsätter att försörja den som inte får vara här.

Frågan blir av yttersta vikt för Moderaterna i flyktingsamtalen med regeringen som inleddes i fredags, berättade Kinberg Batra på en presskonferens efter talet.

– Det är en del av de samtalen, jag hoppas på konkreta resultat om till exempel gränskontroller och tillfälliga uppehållstillstånd. Vi behöver effektivare flyktingmottagande och fler vägar in på arbetsmarknaden.

M-ledaren gick även hårt åt Stefan Löfven och anklagade honom för att leda Sverige åt fel håll.

– Han tömmer både människors plånböcker och industrins orderböcker.

Attackerade Löfven

Statsministern fick sig också en känga när det gällde det svåra parlamentariska läget som råder efter att decemberöverenskommelsen upphävdes.

– Nu kräver han garantier av oss för att få göra precis som han vill, utan att ta hänsyn till det parlamentariska läget. Det är inte ansvarsfullt. Det är arrogant.

Hon levererade också en nyhet på skolområdet - kallat Skolinitiativet. Målet är att bli de ledande skolpartiet i Sverige - en roll som Folkpartiet hade i Alliansregeringen.

– Jag kommer att samla den kunskap och erfarenhet som finns här inne, och den experthjälp som och forskning och kunskap som finns där ute. Vi ska ta fram de viktigaste och bästa förslagen för att svenska skolan fullt ut ska bli den plats där vi rustar våra barn för framtiden.