Riksdagsförslag: Inför ett tredje kön

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Robert Hannah, riksdagsledamot L, vill se ett tredje juridiskt kön.
Robert Hannah, riksdagsledamot L, vill se ett tredje juridiskt kön.

Inför ett tredje juridiskt kön.

Det föreslår riksdagsledamoten Robert Hannah (L) i en motion till riksdagen.

– En del individer identifierar sig varken som män eller kvinnor, skriver han i förslaget.

Tyskland är hittills det enda landet i Europa som infört ett alternativt juridiskt kön. Där kan föräldrar till ett barn som fötts med både manliga och kvinnliga könsdelar välja att inte juridiskt bestämma barnets kön.

Sedan tidigare har länder som Indien, Nepal, Nya Zeeland, Sydafrika och Australien infört möjligheten med ett tredje juridiskt kön.

Ett neutralt kön

Nu lägger Robert Hannah från Liberalerna fram en motion där han vill se att möjligheten införs även i Sverige.

– En del individer identifierar sig varken som män eller kvinnor och vill inte heller göra det juridiskt. Därför borde det införas en möjlighet att ange sig tillhöra ett tredje juridiskt kön – som är neutralt, skriver han i förslaget.

Frågan är inte okontroversiell och skär genom blocken. I en genomgång som tidningen Metro gjorde i våras, har Centerpartiet och Kristdemokraterna liksom Sverigedemokraterna varit emot, medan S, M och L inte har bestämt sig och vill se att frågan utreds vidare. V och MP har tidigare uttalat sig klart för ett införande av ett tredje juridiskt kön och även lagt fram förslag i frågan.

”Betydelselöst”

Från hbtq-håll har det tidigare kommit kritik mot den tyska modellen för att den skapar fler könsmarkörer i register eller pass när samhället i stället borde ta bort markörerna ur alla sammanhang där de inte behövs.

Men Robert Hannah håller inte med om det.

– Det jag försöker uppnå är att kön ska var betydelselöst. Det finns vissa individer som inte vill tillhöra ett kön, varför ska staten sätta sig över huvudet på dem och bestämma vilket kön de ska ha? säger han till Aftonbladet.

Robert Hannah vill även se att personnumren görs könsneutrala. Syftet är att personer, varav många enligt Hannah är transpersoner, ska slippa bli "könsidentifierade" när id-handlingar visas.

– För de människor som det här är viktigt för, kommer det att vara en viktig skillnad. För ”vanliga Svenssons” kommer det inte vara någon skillnad.

Rent praktiskt – när man kommer till ett badhus eller ett gym, ska det då till exempel finnas möjlighet att byta om i ett tredje rum?

– Hur man löser det i badhus, ligger inte på mitt bord. Men det är inte så att det här problemet inte finns i dag, och det är inte så att badhusen inte redan möts av de här problemen. Det här problemet finns där oavsett vilket kön man anses tillhöra i den statliga registreringen.

Publicerad: