Stor oenighet inför krismöte i Bryssel

Publicerad 2015-09-14

Mycket står på spel när EU-topparna i dag träffas för ett krismöte i Bryssel om flyktingfrågan.

Flera länder vägrar fortfarande att gå med på ett system där alla EU-stater tvingas ta emot flyktingar.

Sverige och Tyskland har de senaste dagarna lobbat hårt för att få till en lösning.

Klockan 15.00 i dag är det planerat att det extrainkallade ministermötet i Bryssel ska inledas. EU-staternas inrikes- och migrationsministrar ska träffas för att försöka nå en lösning bland annat kring hur de flyktingar som kommit till unionen ska fördelas.

Fick stöd för regeringens linje

Från Sverige deltar justitieminister Morgan Johansson (S) som i fredags fick stöd av riksdagen för regeringens inriktning när EU-nämnden träffades. Den svenska regeringen har tillsammans med Tyskland inför mötet krävt att fler EU-länder måste ta ett större ansvar och ta emot fler flyktingar.

I fredags berättade Morgan Johansson att regeringen både vill se att man kommer överens på kort sikt om hur totalt 160 000 flyktingar som i dag befinner sig i Ungern, Italien och Grekland ska fördelas.

Men samtidigt vill man också att EU ska komma överens om ett permanent system på längre sikt om hur flyktingar ska fördelas. Dessutom vill man att unionen inför ett system med "säkra länder" och att man arbetar fram ett system för fler lagliga vägar in i EU.

Dagarna inför mötet har varit mycket dramatiska. I går meddelande Tyskland att man tillfälligt lämnar Schengenavtalet och återupprättar en gränskontroll mot Österrrike. Bara under lördagen anlände cirka 13 000 flyktingar till München.

Stor oenighet mellan länderna

Inför dagens möte har både Morgan Johansson och hans tyska kollega ringt runt och försökt övertyga andra länder att närma sig den svensktyska linjen.

Men inför mötet råder stor oenighet bland medlemsstaterna. Flera länder – framför allt i Öst- och Centraleuropa – är fortsatt negativa till att införa en obligatorisk fördelning, rapporterar TT. Det har fått EU:s permanente ordförande Donald Tusk att varsla om att ländernas stats- och regeringschefer i stället kan komma att kallas in för att avgöra frågan.

Enligt Sveriges Radio är Ungern, Slovakien, Tjeckien, Polen, Bulgarien, Rumänien, Estland, Lettland och Litauen de länder som inte vill ställa upp på bindande flyktingkvoter.

Om ministrarna i dag inte når en lösning kan de fortsätta diskussionerna vid det ordinarie möte som ska hållas om fyra veckor.