S-källa: ”Vi har fått närvaroplikt”

Uppdaterad 2015-10-11 | Publicerad 2015-10-10

Sverigedemokraterna vill ha nyval och misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson.

Det har fått Socialdemokraterna att sätta hårt mot hårt – och införa närvaroplikt för sina riksdagsledamöter.

– Vi har fått rese- och kvittningsförbud, alla måste vara på plats. Särskilt viktigt är det på torsdag när misstroendeomröstningen väntas komma upp, säger en S-källa.

På fredagen röstades Decemberöverenskommelsen ned av Kristdemokraternas medlemmar på rikstinget och övriga Alliansen förklarade kort där efter pakten död. Detta fick Sverigedemokraterna att förorda nyval och signalera att man avser att söka stöd för en misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson (S) den kommande veckan.

– Bakgrunden är att hon har lagt fram en budget som på bara några få veckor i praktiken blivit underfinansierad och därmed inte är duglig att styra landet med, slog SD-ledaren Jimmie Åkesson fast i en kommentar.

Omröstningen väntas ske tidigast på torsdag och fastän de borgerliga partierna har sagt att man inte avser att stödja ett sådant initiativ förbereder sig regeringspartierna för en fajt i kammaren.

Närvaroplikt

Den socialdemokratiska riksdagsgruppen har informerats om det senaste dygnets händelser i mejl från partiledaningen. Samtidigt har ledamöter instruerats om att man hädanefter förväntas närvara vid samtliga omröstningar den närmaste tiden – alla resor måste skjutas upp och ingen ska kunna kvittas ut enligt den frivilliga överenskommelsen som råder mellan partierna för att styrkeförhållandena i riksdagen ska behållas.

– Partiledningen förklarar det med att det är det faktiska antalet ledamöter i kammaren som avgör utgången. Vi ska se till att ha alla på plats för att inte falla på en sådan sak, om en del av de borgerliga ledamöterna skulle välja att stödja misstroendet, tvärtemot vad deras partiledare säger, säger en S-källa.

”Skadar tilltron”

Att Decemberöverenskommelsen förklarades död av Alliansen i går blev något av en chock för regeringspartierna. Enligt Aftonbladets källor hade man räknat med att övriga partiledare skulle stå fast vid överenskommelsen trots KD:s nej till pakten. Att man så snabbt valde att slå fast att överenskommelsen är död har skapat stor irritation inom S och MP.

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth kallar det som skett för "anmärkningsvärt".

– Inte bara beslutet på KD:s riksting och att deras nya partiledare blir så brutalt nedröstad, utan också att Anna Kinberg Batra inte vågar gå till sin egen stämma med något som hon slagits för i tio månader och som Moderaterna har tagit en intern strid för. Det är anmärkningsvärt att hon aspirerar på att bli statsminister men klarar inte av att hålla ihop en överenskommelse som skulle gällt i åtta år mer än tio månader, säger han.

Men trots besvikelsen utesluter inte heller S-gruppledaren förnyat samarbete med Alliansens partier.

– Jag är en varm anhängare av att bryta blockpolitiken och hitta breda överenskommelser. Men jag har aldrig under mina 21 år sett en sådan brist på ansvarstagande. Jag hoppas att vi på sikt ska kunna hitta överenskommelser, men detta skadar tilltron till framförallt två borgerliga partiers förmåga att hålla politiska överenskommelser.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) menar att regeringen tänker fortsätta att styra landet och öppnar samtidigt för förnyade samtal med de borgerliga partierna.

– Vi utgår från att även de vill ta ansvar för landet. Vi har många frågor som vi behöver möta. Inte minst den pågående flyktingkatastrofen i världen där det kommer många migranter till Sverige och för det måste vi ha en ekonomisk politik så vi klarar av det. Men även skolan behöver satsningar och fler måste komma i arbete. Det här är en tid när vi inte har råd med politisk osäkerhet, säger han.

Bolund: Får föra samtal om V

Tidigare har det från Alliansens håll framhållits att ett samarbete med regeringen försvåras av S och MP:s samarbete med Vänsterpartiet. Huruvida det samarbetet nu kan komma att klippas är ännu för tidigt att säga, enligt finansmarknadsministern.

– Samarbetet med V har fungerat bra, de har varit beredda att ta ansvar för att få genom en ekonomisk politik som Sverige behöver. Men det är klart att om det nu är V:s inverkan som har skapat mycket irritation på den borgerliga sidan så får vi föra samtal om det. Där vet vi inte hur de borgerliga partierna ser på frågan och får därför återkomma till det, säger han.

V-ledaren Jonas Sjöstedt menar att han har fått garantier av Stefan Löfven om att den budget som lagts fram i höst fortsatt gäller. Vad som händer därnäst vet han inte, men han menar att det skulle skada regeringen att bryta samarbetet med V.

– Vi har sagt till regeringen att vi är beredda att förhandla även framöver. Vi håller det vi sagt. Om regeringen skulle vilja gå högerut så kan vi inte hindra dem, men det finns två stora risker för regeringen om den gör det: Dels att man inte kan lita på borgarna, det kan man på oss. Det andra är att med oss får regeringen den politik som väljarna tycker om när det gäller välfärden, bostadsbyggandet och klimatet, säger Sjöstedt.