En orgie i lyx

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-05

I Shanghai kan du njuta av en brunch som slår det mesta

Dignande buffébord med belugakaviar, ostron, gåslever och andra delikatesser.

Glöm billig nudelsoppa och gatumat – söndagsbrunchen på hotell Westin i Shanghai går i lyxens tecken.

Får det vara lite mer champagne?

Servitören bugar lika djupt som en av Marie Antoinettes kammartjänare innan han fyller på våra glas med bubbel.

Vi nickar en smula okoncentrerat, vårt fokus är riktat mot ett tjusigt flervåningsbord smakfullt dekorerat med efterrätter – tiramisu, pistagefromage, hallonparfait, chokladtårta ...

Men, vi återkommer till efterrätterna.

En söndagsbrunch på lyxhotellet Westin i Shanghai får svenska hotellfrukostar att framstå som matbespisningen i ett fångläger i Gulag.

Champagnen flödar

Runt om i den pampiga lobbyn sitter hundratals hungriga gäster och frossar i mat, allt medan champagnen flödar.

Bredvid en stor isskulptur av en svan står en kock i hög vit mössa och tillagar små nätta blinier. Belugakaviaren får man själv lägga på.

En bit bort står flera flinka kockar och steker omeletter och snabba wokrätter över öppna gaslågor.

Utefter en vägg står ett isfyllt bord med skaldjur så färska att de nästan kravlar iväg. Här finns både hummer, krabba och stora räkor.

I en hörna är temat italienskt, med flera olika sorters lufttorkad skinka, marinerade grönsaker och både pasta och pizza.

– Hur ska vi orka? utbrister vi i mun på varandra.

En kammarorkester underhåller

Här krävs strategi. Inte slösa bort dyrbart magutrymme på bukfylla som bröd eller nudlar. Pang på rödbetan är det som gäller!

Jag stövlar bestämt bort till skaldjursbuffén och lägger för mig en halv hummer, några krabbklor, en handfull räkor och lite sushi. Sedan ett urval italienska ostar, lite marinerade grönsaker, en bit läcker örtfoccacia ...

Under tiden har underhållningen börjat. En vitklädd kammarorkester har äntrat den trappformade scenen och ut skrider en kinesisk tenor och börjar sjunga ”Nessun Dorma” från Puccinis ”Turandot”.

Efter en stunds opera följer några dansnummer, lite akrobater och en mer barnvänlig föreställning med clowner.

Lagom tills showen slutar inser vi vårt misstag.

Vi har ätit på tok för mycket för att orka med alla härliga efterrätter. Det får bli en pauspromenad runt lobbyn för att smälta maten.

”Inte alltför dyrt”

I några sköna soffor sitter två svenska familjer och pustar ut.

– Westin är det klart bästa brunchstället. Det är lyxigt med svenska mått mätt utan att vara alltför dyrt, säger Susanne Mikaelsson.

Hon och maken Pierre bor i Shanghai med sina två barn Isak och Isabelle.

I dag har de tagit med sig familjen Ström som är i stan på besök.

– Det är lite svårt att hitta roliga saker för barnen här i Shanghai, men det här gillar de. Sedan är det skönt att komma hit, man får ett brejk från allt kinesiskt, säger Susanne.

– Men det blir inte varje söndag! säger Pierre Mikaelsson.

Nej, tur är väl det. När vi till slut ger oss i kast med efterrättsbuffén handlar det om ren viljestyrka.

Följ ämnen i artikeln