Silva, 84, har åkt genom Kina – på mc

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-03

500 mil i 46 graders hetta på 3 veckor – med motorcykel.

Silva Sköld, 84 år gammal, har just kommit hem från sin tredje resa genom Kina.

– Jag gjorde det för att jag tyckte det var roligt, säger hon.

Silva visar oss in i sin trea i centrala Uppsala. Mina ögon skummar igenom en gammeldags möblering. Plötsligt hajar jag till. Vad är det där?

– De här är från mina resor, berättar Silva och pekar på bokhyllan.

– Oj, hur många är det?

– Ja du... det kanske är en... 150.

Som en färgsprakande armé står dockorna uppradade. Kineser, afrikaner, sydamerikaner. De kikar ner på oss. Samlingen tycks viska om att Silva har en lång historia att berätta.

Som en humla genom landskapet

Silva Sköld är en äventyrare, även om hon aldrig säger det rakt ut under vårt möte. Hon har just kommit hem från Kina där hon, hennes vän Helene Nyström och 18 andra motorcyklister i karavan har korsat Gobiöknen. En cirka 500 mils lång resa som varade tre veckor. Hennes vän körde och Silva satt i sidovagnen, en frihetskänsla som gjorde henne helt såld.

– Det är inga rutor, ingen plåt, ingenting. Bara öknen som kommer emot en. Det är fantastiskt att som en humla flyga fram genom landskapet. Jag har sådana minnesbilder av att solen går upp och glöder och brinner så man knappt kan titta på den. Och så kommer ljuset ...

Det är resebyrån Kinaresor som ligger bakom upplägget med motorcykelresan, som Silva har testat tre gånger – utan att tröttna.

När Helene sa att hon vill testa den var Silva inte sen att haka på igen.

"Suverän motorcykelförare"

– Helene är en suverän motorcykelförare och jag ville se om det var så fantastiskt som jag mindes det. Och det var det.

Redan när Silva var liten flicka ville hon bli upptäckare. Inspirationen fick hon från sagor. När hon läste om Sven Hedins resor i Gobiöknen förstod Silva vad hon ville göra.

– Jag tänkte att åh, åh ... om man ändå vore pojke så man kunde bli upptäckare.

Och trots sina tvivel på sig själv som flicka bestämde hon sig för att förverkliga sina drömmar.

– Jag har bott hos indianer i Amazonas, jag har bott hos massajer på golvet i lerhyddor både i Ghana och i Sydafrika, jag har bott på loft och Gud vet allt.

Rest genom 70 länder

I dag cirka 70 länder senare har hon själv skrivit böcker, inte minst om resor. Hennes bok ”Med motorcykel längs Sidenvägen” är en dagbok från en av hennes motorcykelresor från Urumqi till Peking. Men hon har även skrivit boken ”Den som reser” som handlar om hennes resmål och de människor hon har mött.

– Jag minns när jag var liten och klättrade upp i trädet vi hade på gården. Då tittade jag så långt ögat nådde och tänkte att jag en dag skulle se hela världen.

Att hon gång på gång har återvänt till Kina är inte en slump. Anledningen är Gobiöknen som hon en gång läste om. Hon beskriver hur dagrar och skuggor har fascinerat henne och gett henne en hägring.

Respekt för lokalbefolkningen

– Jag var absolut säker på att jag såg en stad. Jag tänkte att det var konstigt att vi aldrig kom fram till den. Men det var ingen stad. De säger att öknen har hundra ansikten, och det har den.

Silva menar att hennes många resor har gett henne en förståelse för andra människor som hon inte hade fått annars. Och att respekt för lokalbefolkningen är bland det viktigaste när man reser till andra länder.

– Man kan inte bara komma till ett land och göra som man vill. Man måste ta hänsyn till andras känslor.

Charlotte Holmen

Följ ämnen i artikeln