Rata solstolen för träning och yoga

Uppdaterad 2019-07-05 | Publicerad 2010-11-27

Allt fler hakar på den nya hälsosamma resetrenden

Förr räckte det med en god bok och en skön hängmatta på semestern.

Nu hakar allt fler på trenden att vika en eller ett par semesterveckor för hälso- eller träningsresor, gärna där också själen får sitt.

När man förr drog till fjälls för att vandra eller åka skidor var det ingen som kom på tanken att betrakta det som en hälso- eller träningsresa. Turistbranschen har plockat upp det behovet och hälso- och träningsturismen har vuxit i rasande fart de senaste åren.

I dag finns en uppsjö av alternativ för den som vill vara aktiv på semestern – som aerobicsveckor, träning med eliten, kom-i-form-semestrar, löpning, styrketräning, pilatespass, yoga, afrikansk dans, hälsomatlagning och ayurvedakurser.

Många resor går till avlägsna exotiska resmål, som Indien, Thailand eller Senegal, men det finns också ett stort utbud i Medelhavsländerna och i Sverige.

Höjdarsemester

Åsa Wisborg, 49 år, från Stockholm åkte med sin man på en träningsresa till Algarve förra våren. De är båda fysiskt aktiva, springer regelbundet, går på gympa, simmar och åker skidor.

– Men vi är inte hysteriska träningsmänniskor utan vanliga motionärer, vi har fått in det i livsstilen, säger hon.

Inspirationen till träningsresan kom från ännu sportigare grannar som flera gånger gjort liknande resor.

– Vi är verkligen nöjda, det är höjden av semester. Det fanns ett smörgåsbord av olika träningar, allt från afrodans, gympa och yoga till tuffare styrketräning. Vi prövade lite nya saker för att det är kul att testa. Vi gjorde två–tre träningspass om dagen, men man har absolut också semester under tiden, säger hon.

Johanna Danielsson är trendanalytiker, ansvarig för resor och turism på konsultföretaget Kairo Future.

– Vi ser en ökad produktifiering på resefronten och vi ställer större krav på vad semestern ska ge oss. Kraven har ökat på hur bra vi ska må, vi ska helst må bättre än bäst, säger hon.

Ökad tidspress

Hon tror att den ökade tidspressen i samhället, med hårt inrutade dagar och timmar, ligger bakom den växande hälsoresetrenden.

– Vi har inte längre tid och ro att låta slumpen avgöra vad vi ska göra på semestern. Vi har så extremt höga förväntningar på vad varje tidsenhet ska innehålla både i vardagen och på semestern. Vi föredrar att köpa ett paket där vi förväntar oss att få ut det bästa per tidsenhet, säger hon.

Först ut med aktiva resor var små nischade resebyråer. Men för några år sedan hakade även de stora resebyråerna på. Exempelvis Apollo har en rad aktiva resor på programmet och en träningsanläggning på Kanarieöarna.

– Vi tror att det här är något som allt fler efterfrågar. Våra gäster vill gärna delta i olika aktiviteter på semestern. Antingen vill de inte lägga undan träningen när de åker på semester eller så vill de kickstarta något de inte hinner annars och fortsätta med det när de kommer hem, säger informationschef Kajsa Moström.

Helhetssyn

Solresor har sålt hälso- och träningsresor sedan 2006.

– Det är helt klart en växande bransch, säger informationschef Pauline Berndtsson. Resorna lockar människor i olika åldrar, företrädesvis kvinnor men det är också vanligt med par eller familjer där en person i sällskapet deltar i träningsdelen.

En rad små resebyråer har valt att specialisera sig, någon satsar enbart på yogaresor, en del på danskurser och andra erbjuder "wellness"-resor – en kombination av fysisk träning, avkoppling, stresshantering och själslig utveckling.

Nytt de senaste åren är enligt Johanna Danielsson ett ökande intresse för holistisk hälsa där man strävar efter en helhetssyn på kroppens och själens välbefinnande.

– Vi vill transformeras till ett nytt och bättre jag till både kropp och själ. Man använder semestern för att bli en sundare och snyggare människa.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

TT