En sagolik promenad

Uppdaterad 2017-07-28 | Publicerad 2005-06-12

HC Andersen fyller 200 år – upptäck Köpenhamn i hans fotspår

Köpenhamn har blivit en sago­värld.

Två hundra år efter HC Andersens födelse firas han i hela Danmark.

Och i huvudstaden finns fotspåren efter en av världens största sagoberättare.

På Fortunstræde i Köpenhamn övernattade Jenny Lind som blev den lilla sjöjungfrun.

Tennsoldatens fängelsehåla i ”Den ståndaktige tennsoldaten” var huset bredvid det gamla stadshuset.

I sagans värld.

Fotspåren finns över hela centrala Köpenhamn. Vita och i storlek 47 visar de ett irrande och flackande storstadsliv. Fotspår som leder till skyltar som berättar hur HC Andersen gick från att vara en smått utskrattad diverseartist till en av världens mest uppskattade barnboksförfattare.

– Det var många i kulturvärlden här i Köpenhamn som var lite trötta på honom i början av hans karriär, säger Christian Holm Donatzky, historiker som guidar nyfikna Andersenturister.

Andersens egen saga började i Odense där han föddes år 1805 men Köpenhamn blev hans språngbräda ut i författarlivet.

Som tonåring försökte han sig först på en sångkarriär men ett målbrott förstörde de planerna. Sedan teater och det mesta som hade med artisteri att göra, tills han hittade författarskapets gyllene ådra. Kanske gjorde han det vid Højbro Plads.

Det var här han träffade sångerskan Jenny Lind. Det talades om förälskelse (från Andersens sida) – och Andersen skrev ”Den lilla sjöjungfrun”.

Första anhalten, om man följer fotspåren, är dockaffären på Køpmagergade. Här i Blankensteiners dockaffär tillbringade tonårige Andersen många av dagens timmar.

Men viktigaste anhalten är ändå Nyhavn, som vanligt. Ett liv bland kultureliten var ett liv här. Till stora delar i alla fall.

Myllrande uteserveringar och gamla fasader. Det är lätt att tänka sig tillbaka till den tid som gav oss ”Den ståndaktiga tennsoldaten”, ”Storklas och Lillklas” och ”Eld­donet”. På äldre dagar bodde han på nummer 20 men som ung var han ständig gäst hos familjen Balling.

– Han gjorde så, Andersen, gick från hus till hus för att äta hos sina vänner, säger Christian Holm Donatzky.

Vid Magasin du Nord steg Andersen ur det realistiska livet och själv in i sagan. I dag är det ett varuhus – då HC Andersens sista bostad. Men spåren efter honom finns kvar.

10 HC Andersen-platser – från ungdomen till graven

På turistinformationen mittemot Tivoli finns kartor med markerade platser så man kan gå sin egen tur.

Per Ek (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln