Weekend i Edinburgh i Outlanders fotspår

Publicerad:
Uppdaterad:
I och runt Edinburgh finns en mängd inspelningsplatser från Outlander.
Foto: Outlander media, Nina Kindbro
I och runt Edinburgh finns en mängd inspelningsplatser från Outlander.

Weekendresor

Har du plöjt alla säsonger av Outlander men inte riktigt fått nog? En långweekend i Edinburgh kan stilla suget. Strax utanför staden ligger både ståtliga Hopetoun house, Midhope castle och Blackness castle som i serien kallas Sandringham, Lallybroch och Fort Williams.

Serien Outlander har trollbundit sin publik under tre säsonger. Claire och hennes make Frank åker på smekmånad i Skottland strax efter andra världskrigets slut. När Claire besöker en stencirkel skickas hon tillbaka i tiden, till 1743. Hon kidnappas av klanen McKenzie och träffar Jamie Fraser vilket är starten på en hisnande resa bland jakobiter, klanvälden, kärlekshistorier och blodiga slag.

Inte minst de historiska miljöerna gör serien till en riktig inspirationskälla för en resa till Skottland. Många av slotten och platserna som syns i serien finns i eller alldeles utanför Edinburgh. Så packa för en weekendresa i Jamies och Claires fotspår.

Foto: Nina Kindbro
Lallybroch i serien heter i verkligheten Midhope astle.

Midhope castle

Gör ett stopp vid Jamies föräldrahem, Lallybroch. I verkligheten är det här Midhope castle som byggdes redan på 1400-talet. Slottet ligger helt nära Hopetoun house som i serien är hertigen av Sandringhams hem. Slottet går att besöka men det är igenbommat så du får nöja dig med att titta på det utifrån. Du behöver en parkeringsbiljett, om du kommer med bil, den kan du köpa hos vakten. Har du inga kontanter får du köpa tillståndet vid Houpton house eller på en Farm market i närheten. Kör försiktigt, här finns mängder av fasaner på de smala vägarna.

Bakehouse close

När Claire och Jamie i säsong 3 återförenas efter många år är det här i Bakehouse close i Edinburgh. I serien föreställer det Alexander Malcolms tryckeri.

Foto: Nina Kindbro
Hoptoun house förkommer i Outlander på flera olika sätt.

Hoptoun house

I Outlander bor hertigen av Sandringham i ett storslaget slott, Hoptoun house i verkligheten. Här i parken utspelar sig också duellen mellan hertigen av Sandringham och MacDonald-klanen. Inne i slottet känner vi bland annat igen den röda salongen från säsong 1. Vid slottets ena kortsida finns miljöer som föreställer Paris i säsong 2. Missa inte att gå upp på taket, utsikten är hänförande. I restaurangen The Stables Kitchen serveras både afternoon tea och mat.

Signet Library

Signet library föreställde guvernörens hem på Jamaica i säsong 3. Passa på att dricka ditt afternoon tea i de här vackra lokalerna mitt i Edinburgh.

Foto: Nina Kindbro
Blackness castle – Fort Williams i Outlander.

Blackness castle

På gårdsplanen utanför Blackness castle, Jack Randalls högkvarter Fort Williams i serien, utspelar sig grymma scener när Jonathan ”Black Jack” Randall straffar Jamie genom att piska honom. I säsong 2 besöker Brianna Fort Williams, omedvetna om att det var här hennes pappa Jamie piskades av ”Black Jack”. I verkligheten fungerade Blackness castle länge som fängelse med ruskiga fängelsehålor där tidvattnet flöt in men även tjusiga fängelsevåningar för mer prominenta fångar med familjer och egen personal.

Foto: Wikipedia
Preston mill – Lallybroch kvarn i serien.

Preston mill

Här utspelar sig scenerna där Jamie gömmer sig i kvarndammen för att undgå de engelska soldaterna. Preston mill ska föreställa Lallybroch kvarn men ligger i verkligheten strax utanför Edinburgh.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA