SAS tvingas starta lågprisflyg

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-12-18

Stockholm

Lågprisflygets stora framgångar tvingar nu också upp SAS på lågprisbanan.

I mars drar bolaget igång en lågprissatsning till ett tiotal städer i framför allt Sydeuropa.

- Vi erbjuder enbart enkelresor med en klass ombord och biljetten måste bokas och betalas vid samma tillfälle, säger Eva-Karin Dahl, som är ansvarig för lågprissatsningen.

Och biljetterna kommer att kosta från 279 kronor per biljett upp till 2 000 kronor. Men utöver det tillkommer avgifter för skatter och flygplatsavgifter.

Stoppa Ryanair

SAS-ledningen har i det längsta försökt värja sig från att göra en lågprissatsning.

- SAS gör det här för att hindra Ryanair och andra framgångsrika lågprisflygbolags fortsatta tillväxt, säger flygexperten Bo Sehlberg.

- Det är tveksamt om SAS kommer att tjäna några pengar på den här lågprissatsningen.

SAS har nu enligt Bo Sehlberg tvingats se lågprisflygets expansion i vitögat.

- Man ska tänka på att Ryanair numera har 25 procent av Londontrafiken från Sverige och bolaget numera har ett börsvärde, som är 4,5 gånger större än SAS, säger Bo Sehlberg.

- Ryanair och Easyjet producerar varje flygkilometer till 40 procent av den kostnad som SAS har för motsvarande flygkilometer.

Fyra plan

SAS sätter i ett första skede in fyra flygplan, som kommer att målas i egna färger. Lågprissatsningen och kommer att via ett separat bolag inom Scandinavian Airlines.

Mat och dryck ombord på planen kommer resenärerna själva få betala och tanken är att biljetterna ska bokas via en egen internetsajt.

SAS vill inte specificera hur många biljetter som kommer att säljas till det lägsta priset som är 279 kronor.

- Det finns ingen fast siffra per avgång. Det beror på efterfrågan, säger Eva-Karin Dahl.

Lågprissatsningen ska drivas som en affärsenhet inom Scandinavian Airlines och får inledningsvis fyra flygplan till sitt förfogande.

"Vi är övertygade om att Scandinavian Airlines goda kvalitetsrykte kommer att ge lågprissatsningen en stark ställning på den växande marknaden för privatresande", skriver SAS-chefen Jörgen Lindegaard i ett pressmeddelande.

Från Arlanda planeras lågprisflygningar till exempelvis Alicante, Barcelona, Istanbul, Prag och Rom.

CG Ström/TT

Följ ämnen i artikeln