Skepp o'skoj!

Uppdaterad 2011-04-18 | Publicerad 2007-04-13

Vår medarbetare Johan Öberg tog familjen på kryssning i Medelhavet

Kryssningar är hett. Men fortfarande lockas mest nygifta och äldre par av det till synes glamorösa semesterlivet.

Därför fiskar nu rederier och researrangörer efter barnfamiljernas gunst, uppmuntrade av framgångarna för de allt tjusigare all inclusivehotellen, där barnfamiljer snabbt blivit den viktigaste målgruppen.

All inclusive har pressat ner familjernas semesterkostnader och gjort måltidsfrågorna enkla. Och vad är en kryssning annat än all inclusive på havet? Dessutom får semesterfirarna som bonus resmålen serverade på fat dag för dag i stället för att behöva byta hotell om de nu vill uppleva något nytt.

Men är det verkligen kul, prisvärt och skönt att kryssa som barnfamilj? Resa har testat en veckotur i västra Medelhavet. Testpatrullen bestod av pappa Johan, 45, och barnen David, 16, Adam, 12, och Mira, 6.

Fartyget

MSC Sinfonia, en vitmålad 251 meter lång skapelse med 14 våningar som sommartid går rutten Genua–Neapel–Palermo–Tunis–Palma de Mallorca–Barcelona–Marseille. Under ett år har man passagerare ombord 360 av 365 dagar.

Det här ställer stora krav på underhåll, som samtidigt inte får störa gästerna. Det klarar man galant. Allt är i topptrim, inga synliga skavanker, reparatörerna smyger diskret runt.

Städningen är också på toppnivå. Inte ens ovansidan av små svåråtkomliga skrymslen i hytten är dammiga när vi tittar efter. Gemensamhetsutrymmena är väl tilltagna, men inredningen pendlar mellan elegant och Finlandsbåtskitsch.

Stämning ombord

Skönt avslappnad dagtid och uppklädd förväntan på kvällarna. De flesta anstränger sig för att leva upp till den glamorösa kryssningsmyten (man får så roligt som man gör sig), samtidigt som det verkligen känns som om leksugna barn i alla åldrar är hundra procent välkomna.

Hytter

Tre hyttkategorier. Vanliga insides- och utsideshytter med dubbelsäng, och i de hytter som anpassats för familjer också två nedfällbara väggfasta bäddar. Vår hytt tillhör den bästa kategorin.

– Den har balkong! ropar David och ler brett när vi kommer in i den snygga, ljusa hytten som mer påminner om ett rejält hotellrum än en fartygshytt.

En dubbelsäng och en bäddsoffa som bäddas upp av personalen varje kväll, sittgrupp, tv, fruktskål, kylskåp och kassaskåp. Och så ett stort badrum med badkar och en rymlig garderob, perfekt för alla de finkläder man behöver på de tjusiga middagarna.

Även de enklaste insideshytterna är trevliga, och fönsterlösheten kompenseras av speglar och en tv-kanal som dygnet runt sänder bilder från fartygets för. Och sen har man ju ändå aldrig tid att vara i hytten??

Aktiviteter dagtid

Varje kväll ligger ett fyrsidigt program för morgondagen i vår hytt. Vi kan välja mellan att gå en danskurs på pooldäcket, låta sexåringen leka på miniklubben, göra blomsterarrangemang, stretcha i grupp, spela pingis eller fotboll uppe på den nätinhägnade planen högst upp i aktern.

Utbudet är gigantiskt, men vi lockas bara av en del. Vi ligger ju varje morgon i en ny hamn med 6–12 timmar på oss att se något och sedan vill ju barnen framför allt bada i poolerna i värmen.

Det stora utbudet gör mig snarast lite stressad. Barnen hittar snabbt nya kompisar på bollplanen, minigolfbanan och i poolerna – de behöver egentligen inte aktivitetsprogrammen.

Aktiviteter kvällstid

Dags att klä upp sig inför middagen – med nytt tema och nya klädselrekommendationer varje kväll. Sedan en glittrig show i teatern – allt från musikalpotpurrier och kaptenens tjusiga champagnemottagning till illusionister i Joe Labero-anda och skönsång. Genomgående hög kvalitet och allt ingår.

För barn och unga finns speciella kvällsarrangemang som ”tropical baby disco” för de yngsta och den glest besökta tävlingen ”the perfect couple” för tonåringarna.

Danskurser till levande musik ordnas också, och efter midnatt kommer diskot igång. Barer finns det fler än vi hinner med.

Men det som visar sig vara svårast är att hinna sitta i lugn och ro med en drink och prata med andra trevliga vuxna – alltid är det någon som ska iväg på något och tider som ska passas.

Maten

Ett kryssningsfartyg med övervägande italienska gäster bäddar för bra mat. Frukost- och lunchbufféerna i bufférestaurangen på pooldäck är gigantiska, men åt det lite flottiga hållet.

Då är matsalen ett bättre och mycket elegantare val. Här väljer man från första dagen mellan att äta middag klockan sju eller nio och får sedan en bestämd bordsplacering. Skulle man inte trivas med de andra runt bordet får man byta, men bara i mån av plats. Till frukost och lunch behåller man bordsplaceringen, men tiderna är det inte lika noga med.

Runt vårt bord med plats för tio personer flockas fyra, fem lyhörda kypare – servicen är på topp. Menyerna är gigantiska: förrätt, sallad, soppa, pasta, huvudrätt och efterrätt. Risken är stor att man går upp i vikt under en kryssning.

All mat ingår, men vin, öl, läsk, bordsvatten och espresson efter maten kostar extra.

Hamnarna

Tristast på en kryssning är helt klart hamnarna. Med något undantag ligger de inte på promenadavstånd från den stad man just anlänt till. Och att vara omgiven av lastkajer, ruffiga lagerbyggnader, hamnkranar och tankfartyg är väldigt ocharmigt.

Utflykter

Under varje stopp finns 2–6 utflykter att välja mellan. Vi hänger med på ett par, i många städer klarar man sig ju fint på egen hand och enkla stadskartor finns att hämta gratis i receptionen.

Priset för en halvdagsutflykt ligger mellan cirka 240 och 600 kronor för vuxna, mellan 170 och 390 kronor för barn upp till 18 år.

Lokala guider kan vara allt från lysande till usla och tempot lagom eller alldeles för högt. Välj utflykter med omsorg, allra helst som de kostar en hel del om man är en familj.

Kostnader ombord

Allt på kryssningen ingår – nästan. Och ”nästan” kan betyda en hel del pengar. Ur prislistan:

Liten flaska vatten: 12 kr

Flaska vin: 250 kr

En läsk: 25 kr

Cocktail: 60 kr

40 cl öl: 35 kr

Vill barnen ha varsin glass kostar det 20–40 kronor.

Skönhetsbehandlingar i fartygets vackra spa-anläggning är faktiskt dyrare än hemma. Som kryssningspassagerare blir man fotad hela tiden, och vill man ha alla bilder på sig själv som skeppsfotograferna tar kostar det långt över tusenlappen, bara ett par bilder blir minst 200 kronor.

Slutomdöme

Vår kryssning lever väl upp till bilden av glamour med guldkant: elegant fartyg, bra mat, påkostade shower, massor av aktiviteter, trivsamt poolområde och hjälpsam personal.

– Det här är den bästa resa jag gjort, säger Mira, 6, som kan jämföra med resor till exempelvis Mexiko, Kambodja och Cypern.

Men att kryssa känns också väldigt stressigt: det blir alldeles för många tider att passa, middagar som måste klaras av innan nästa sittning och ständiga val – ska vi ligga vid poolen i den här stan, åka på utflykt eller ta en vända i centrum själva?

Så mycket kostar kryssningsveckan

Läs också:

Johan Öberg (resa@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln