Här visar Dominique sitt Paris – gratis!

Uppdaterad 2019-07-18 | Publicerad 2008-10-06

”Vi är många som gärna visar upp vår stad”

Mona-Lisa, Eiffeltornet och Notre Dame i all ära.

Bortom Paris alla turiststråk finns det så mycket mer att upptäcka.

Res tog rygg på en äkta parisare som visade sina smultronställen – helt gratis.

Kanske är nidbilden av den snorkiga fransmannen på väg bort. Det hoppas i alla fall Dominique Cotto, 52, ordförande i organisationen Paris Greeter som ordnar guidade promenader för turister.

– Parisare har en dålig image, och det beror nog mest på att kontakten mellan oss och besökare är så dålig. Men vi är många som gärna visar upp vår stad och hur vi lever våra liv.

Blandad grupp

Vi hängde med på en promenad i quartier Batignolles, ett område som ligger i det 17:e distriktet.

Gruppen som samlats utanför metrostationen Rome är en liten och blandad skara. Det israeliska lärarparet Esther och Yossi Joffer hälsar glatt på det japansk-koreanska paret

Keiko Chiyonobu och Sang Kook Hur och den tyska utbytesstudenten Maren Karlian.

Ingen av oss hade någon aning om att det var här, i 17:e, som konstens impressionism startade i mitten av 1800-talet, men det har vår entusiastiske guide Dominique stenkoll på. Konst och historia är hans stora intressen, och det smittar av sig på oss andra.

Fattiga konstnärer

Medan han för oss fram över små pittoreska gator och torg berättar han ivrigt om de fattiga konstnärerna och visar upp medhavda bilder på deras mest berömda tavlor.

– Det finns inte så mycket från den tiden bevarat här. Men faktum är att det var här de bodde och målade, Renoir, Monet, Bazille och de andra.

Vi passerar också huset där den franska sångerskan Barbara föddes. När vi lite försynt undrar vem denna Barbara är, blir Dominique nästan upprörd och börjar vissla hennes mest populära låtar. Israeliska Yossi faller in och sjunger, utan att vi okunniga blir klokare. Men roligt har vi.

”Ett utbyte”

Under turens gång pekar vår guide ut sin 27-åriga dotters favoritbar, och förklarar hur Velib, det system med hyrcyklar som finns överallt i stan, fungerar. Japanska Keiko frågar hur man mest effektivt semestershoppar i Paris, vilket utlöser en diskussion om hur man semestrar i olika länder. När vi tar en avslutande fika känns det nästan som att vi är gamla vänner.

– När du betalar för en guidning har du vissa förväntningar. Det här är ett utbyte. Turisterna lär känna en bit av staden, och volontärerna får möta människor från andra länder som de aldrig skulle träffa annars, säger Dominique Cotto.

Fyra frågor till Dominique Cotto

Bäst med Paris?

– Dess fantastiska historia. Och att det är en lagom stor stad.

Sämst?

– Invånarna skulle kunna vara lite mindre aggressiva, lite coolare.

Favoritställe?

– Många! Men 5:e distriktet, som är det ­intellektuella centrat, är fint. Där skulle jag vilja bo.

Reser själv till?

– Jag gillar storstäder, så gärna Berlin.

Följ ämnen i artikeln