Ladda EM- och Lugano-guiden här!

Publicerad:
Uppdaterad:

Resa | Schweiz

Svenska fotbollslandslaget har valt schweiziska Lugano som sin hemvist under sommarens EM. Närmare bestämt ska de vila ut mellan matcherna på hotellet Villa Sassa. Därifrån flygs de till matcherna i Innsbruck och Salzburg.

Vid ankomsten till Lugano undrar man om det verkligen är Schweiz man befinner sig i. Staden andas italiensk storstadslyx, trots att invånarantalet knappt når 50 000. Den ticinska staden är vackert belägen precis på kanten till Lago di Lugano, omgiven av berg på alla sidor. Under en byggbom i början på 1900-talet offrades dessvärre en del av den gamla medeltida stadskärnan och ersattes av stora hotell. Lugano har vackra omgivningar. Se till att inte missa ett besök i några av de gamla fiskebyarna och gömda dalgångarna ett par kilometer utanför staden.

Alla EM-städerna inklusive Lugano rustar för fullt inför sommarens matcher och anstormningen av gäster. I städerna där matcherna spelas kommer det att finnas fotboll i vartenda hörn, det satsas ordentligt på både Public Viewing och stora fanområden. Men städerna Innsbruck, Klagenfurt, Salzburg, Wien, Basel, Bern, Genève, Zürich och Lugano har för den som vill även mycket annat att erbjuda. Eller vad sägs om den pampiga fästningen Hohensalzburg i Salzburg, kultiga kaffehus i Wien, världens första Einsteinmuseum i Bern, kultur och fotboll på Lebewohlfabrik i Zürich eller strandhäng vid Donau? Städernas utbud är både brett och genomtänkt, här bör alla kunna hitta något som faller i smaken. Städerna satsar även stort på en kulinarisk upplevelse för de som gästar länderna. Passa på att njuta av choklad, ost, torkad skinka, vin och lokala specialiteter.

Så skriver Maria Karlsson som ger oss en fullmatad special-resguide inför EM i sommar.

Något av innehållet:

- Resan hit

- Boende i Lugano

- Bra restauranger/kaféer/kvällsnöjen i Lugano

- Shoppingställen i Lugano

- EM-info för supportrar

- Fotbollsområden för fansen

- Spelschema

- Innsbruck

- Salzburg

- Klagenfurt

- Wien

- Basel

- Bern

- Genève

- Zürich

- Fotbollsfraser på tyska

- Länkar och telefonnummer

Guiden innehåller dessutom kartor och foton. Spara ner, skriv ut och ta med på resan! Om du är Plus-medlem (pris 19 kr/månad) laddar du hem guiden utan extra kostnad.

EM-guiden består av 28 A5-sidor och publicerades den 25 april 2008.

Ladda hem EM- och Lugano-guiden för dubbelsidig utskrift - bäst när du ska häfta ihop den och ta med på resan

Ladda hem EM- och Lugano-guiden för enkelsidig utskrift - bäst när du ska läsa på skärmen

Så gör du en dubbelsidig utskrift:

1. Ladda hem pdf-dokument genom att klicka på länken här ovanför. Dokumentet innehåller 28 sidor.

2. Skriv först ut sidorna 1 till 14 i dokumentet.

3. Lägg de utskrivna sidorna överst i skrivares pappersmagasin.

4. Skriv ut sidorna 15 till 28 i dokumentet.

5. Har du nu gjort rätt kan du häfta ihop de fem sidorna till en snygg och behändig guide, med tryck på båda sidorna.

Det kan vara lite krångligt att få ordning på sidorna allra första gången, men efter ett par försök brukar det bli rätt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN