Häng med på eko-safari runt Stockholm

Uppdaterad 2013-01-09 | Publicerad 2012-09-19

Saltå kvarn går på högvarv året runt

Anna-Lena, Agnes och Hanne Jacobi, Mölnlycke, och Marianne Jacobi och Sören Karlsson, Hölö, njuter av en fika vid kvarnen. ”Vi åker hit och handlar bröd en gång i veckan. Ekologiskt har en annan smak”, säger Marianne och Sören.

I ena änden av kvarnen spannmål, i andra änden några av Sveriges mest omtyckta ekologiska produkter.

Saltå kvarn går på högvarv året runt och är ett populärt stopp för turister.

– Ekologiskt är mer än en trend, säger Lena Ekman på Saltå kvarn.

Trend eller inte, folk blir mer och mer miljömedvetna och konsumerar mer och mer ekologiskt. Och Saltå kvarn är stolt fanbärare. Man har malt mjöl och bakat bröd i samma anda sedan 1964.

– Vid starten fanns det inte ens ett ord för ekologiskt, säger Lena Ekman, pressansvarig på företaget.

Saltå kvarn ligger i Järna i Södermanland, strax söder om Södertälje. Här finns en butik, ett kafé, ett litet bageri och kursverksamhet. Och så kvarnen då.

Inne i kvarnen är maskinerna gammeldags, och hela lokalen täcks av ett täcke vitt mjöldamm. Det luktar lite som i en slöjdsal.

– Sådana här stenkvarnar finns knappt längre. Men de är skonsammare mot mjölet, säger mjölnaren Peter Friberg.

Kungligt besök

Ett rör sprutar ut en finkornig massa i en behållare. I dag är det havrekli man maler. Den finkorniga massan förpackas och kommer ut i stora bruna kartonger en spiraltrappa ner. Tidigare i år fick kvarnen finbesök, då kungen och drottningen tog med sig brittiska prins Charles och hans Camilla på en visning.

I semestertider är Saltå kvarn ett populärt stopp, bara ett stenkast från E4.

– Att köpa ekologiskt är dyrare, men det är värt det. Det är en annan smak, säger paret Marianne Jacobi och Sören Karlsson.

De tar en fika vid ån utanför kaféet med sin dotter och barnbarnen, som är på besök från Västsverige.

– Vi är här och handlar varje vecka. Det är inte alltid vi fikar, men när vi får gäster åker vi gärna hit.

”Många mer medvetna”

Kvarnen producerar alla slags spannmålsprodukter, från bröd till basmüsli. Sedan 2003 köper företaget även in andra produkter från utlandet. Det är allt från linser till frukter, från Bolivia till Turkiet. Även dessa varor är helt ekologiska.

De senaste tio åren har varumärket vuxit sig stort och vunnit flera priser. Coops stora matpris, Årets uppstickare i livsmedelsbranschen och guld för förpackningsdesign är några. Och de gamla stamkunderna är nöjda.

– När vi började handla här tyckte folk att det var konstigt. Nu handlar fler här, många är mer medvetna, säger Anna-Lena Jacobi.

Ladda ner guiden!

Ladda ner resguide till Stockholm

Följ ämnen i artikeln