Mumsfilibabba med svart bläck

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2005-05-02

Adriatiska havet är kristallklart, turkost – och fullt av läckerheter.

Vart man kommer längs den kroatiska kusten är det havet som står för maten. Här är bläckfisk stapelvara och ingrediens i snart sagt varje rätt. Små knaperstekta bläckfiskar, friterade bläckfiskringar, kalla inlagda skivade med stora sugkoppar i sallad, i pastasåsen, i ris­otton – och i svart mat.

Så varsågod – en bläcksvart risotto.

Här en variant av en svart risotto med pilgrimsmusslor och parmesan på toppen.

Svart risotto

Recept för fyra personer

Det här behöver du:

500 g bläckfisk

3 msk olivolja

salt

peppar

400 g avioriris

800 g fiskbuljong

500 g räkor

500 g musslor

3 tsk hackad persilja

3 tsk hackad vitlök

3 tsk tomatpuré

1 dl vitt vin

Så här gör du:

1. Rensa bläckfisken, ta bort och spara bläcket. Skär bläckfisken i strimlor.

2. Fräs vitlöken tills den blir genomskinlig.

3. Tillsätt bläckfisken och koka i låg värme tills den får en gyllene färg, rör om då och då.

4. Lägg i kryddorna och tomatpurén.

5. Tillsätt riset och rör försiktigt under hög värme.

6. Så i med bläcket och lite i taget av fiskfonden. Sänk värmen igen och koka cirka en kvart under omrörning.

7. Lägg i räkorna och musslorna och låt koka en minut.

8. I med vinet.

Rör försiktigt och koka upp igen.

Servera.

Yvonne Westerman

Följ ämnen i artikeln