Grønt ljus för Köpenhamn

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-28

Årets miljöhajp har gett eko i resebranschen – inte minst i Köpenhamn.

Nu siktar huvudstaden på att bli grönast i världen. Vi åkte dit för att kolla hur det går.

Första anhalt: ekohotellet Guldsmeden.

Axel Hotel Guldsmeden Pris: från cirka 1 600 kronor natten. Antal rum: 129. Adress: Helgolandsgade 11. Tel: +45 33 31 32 66. www.hoteguldsmeden.dk

I de gamla arbetarkvarteren kring Vesterbrogade trängs strippklubbar och kvartershak med trendiga designbutiker och cocktailbarer. Det strategiska läget några kvarter från Huvudbangården gör att gentrifieringen går fort.

Det är också här man hittar en stor del av Köpenhamns ekologiska restauranger och butiker. På Helgolandsgade ligger fyrstjärniga Axel Hotel Guld-smeden, ett av Köpenhamns första gröna hotell. Stilen är en blandning av danskt och asiatiskt. Här finns ljusa rum med bambumöbler och äkta mattor på golven. I källaren ligger hotellets egna spa.

"Eko är kvalitet"

Ägarna Sandra och Marc Weinert började sin miljösatsning redan för tio år sedan när de öppnade sitt första hotell i Århus. Ett samarbete med det ekologiska bageriet Emmery’s gjorde att de fick upp ögonen för ekoprodukter.

– Jag såg att ekologisk mat stod för kvalitet, säger Sandra Weinert.

Sedan dess har engagemanget växt och fler och fler produkter bytts ut mot miljömärkta varianter.

Minst 85 procent ekologiskt

I matsalen står amerikanske kocken Daniel Whitney och hälsar gästerna välkomna med ett ”hey man, hey baby” medan han förbereder kvällens rätter. För honom är det självklart att servera gästerna mat som är schyst producerad. Minst 85 procent är ekologisk.

Menyn varieras dag för dag efter vilka råvaror som finns tillgängliga. I dag står flera olika sorters bröd, ostar, charkuterier och hemlagad yoghurt framdukade på frukostbuffén i blommig keramik från Bali. Hotellet har en nära kontakt med leverantörerna och Daniel Whitney säger att det har lärt honom mycket om ekologiskt tänkande.

– För mig är ekologi en fråga om respekt, både för mat och för människor.

Mindre svinn

Leverantörerna är ett led i en miljövänlig produktion men han anstränger sig också för att ta tillvara på maten och minska svinnet. Rågbrödet som blir över vid frukosten rostas med honung och serveras som müsli dagen efter.

Ett annat exempel på återvinning inom hotellet är att man tar tillvara kaffe-sumpen från köket och blandar med olja och epsomsalt till en uppiggande kroppspeeling. Hotellet producerar en ekologisk hudvårdsserie under ledning av hudvårdsterapeuten Mette Fischer.

Informationschefen Kirsten Skovgard Aggerburg kallar det för ett holistisk tänkande.

– För att bli trovärdiga var vi tvungna att satsa fullt ut, säger hon.

Klimatsmart arkitektur

Även arkitekturen och driften av hotellen ingår i kedjan. Hotellen byggs och inreds av arkitekten Marc Weinert

som försökt bygga energisnålt och välja miljövänliga material. Det har gjort att kedjan kvalificerat sig för miljömärkningen Green Globe. På hotellet har man märkt att allt fler av konkurren-terna satsar grönt inför FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i november. Just nu märks ett ovanligt stort intresse för miljöfrågor i staden.

Utbudet av ekologiska varor ökar, men också medvetenheten bland in-vånarna. Ett tecken på det är att allt fler väljer cykel. En kommunledd undersökning visade att Köpenhamnsborna cyklar i snitt tre kilometer varje dag.

Platta Köpenhamn bra för cyklister

Ute på gatan träffar vi en av dem, Svenska Katarina Dunge som är sjuksköterskestudent på Metropolitan School.

– I Köpenhamn är det på cykel man tar sig fram. Det bästa är att Köpenhamn är så platt och att bilisterna visar respekt när man cyklar, säger hon.

Det har också varit ett uttalat mål från kommunen som antagit ett ambi-tiöst miljöprogram. Senast 2015 vill

Köpenhamn vara världens grönaste huvudstad.

10 miljövänliga tips på "andra sidan bron"

1. Prylshopping

Seriemagasin, gamla pin-up-kort och en pastellfärgad synth är några av de skatter som göms i Curious prylbutik. Affären är proppfull med grejer som det är lätt att bli lite nostalgisk över. Här kan man fynda roliga inredningsdetaljer med gott samvete. Det är alltid bättre att återanvända än att köpa nytt.

Vesterbrogade 101.

2. Ät en glad gris

Australiensaren Peter George har öppnat en 100 procent ekologisk restaurang i Ködbyn, Köpenhamns meatpacking district. För att följa årstidernas naturliga utbud av råvaror byts menyn ut fyra gånger om året. Varje rätt märks med ikoner efter inriktning och näringsinnehåll. Huvudrätten ”glad gris på gaffeln” har till exempel fått märkningen macho, low carb, mineral- och B-vitamin boost och kostar cirka 180 kr.

Bio Mio, Halmtorvet 19. www.biomio.dk

3. Dofta grönt

Ta en titt på innehållsförteckningen nästa gång du plockar fram ansikts-krämen. Badrumsskåpet är ofta fullproppat med kemikalier som är skadliga för både människor och miljö. Mynthes parfymeri erbjuder ett välkommet alternativ. Här är dofter såväl som hudvårdsprodukter ekologiska.

Bagerstraede 3. www.mynthe.com

4. Besök en grön trädgård

Det är inte bara örter som trivs i fristaden Christiania. De cirka 1 000 invånarna som bor i stadsdelen har anlagt fantasifulla trädgårdar med konstverk, skulpturer och mosaiker. En grön oas på promenadavstånd från stan.

Bodenhoffs Plads.

5. Ät en ekologisk röd pölse

En röd pölse är ett måste för Köpenhamnsbesökaren. Hos Slagteren ved Kulturtorvet kan man få den ekologisk. Jens Petersen driver den 100 år gamla slakteributiken med mottot ”Øko kød är alltid bedst”. Här bär all personal Bowlerhatt enligt gammal dansk slaktartradition.

Frederiksborggade 4. www.kultorvet.dk

6. Köp en cykel

Christianiacykeln har blivit ett populärt alternativ till bil för innerstadsfamiljer. I den finns plats för både barn och matkassar. Till skillnad från bilen går den att parkera nästan överallt. Originalet kommer från smedjan i Christiania och kostar cirka 20 000 kr.

Christiania Smedie. www.christianiabikes.dk

7. Vintagefynda

Lilla butiken Genbrug har Köpenhamns bästa utbud av second hand-klänningar. Kunnig personal sorterar dem efter genre och år-tionde. En klädställning är full av glittrande paljettplagg och en annan av mc-jackor. I systerbutiken på Kaalundsgade 1 finns skor och accessoarer.

Genbrug, Vesterbrogade 79 och Kaalundsgade 1. www.myspace.com/genbrug 199

8. Hoppa över wienerbröden

På Emmery’s bageri är bröd och bakverk ekologiska. Här är det nyttigt som gäller. Traditionellt danskt rågbröd hittar man här men inga wienerbröd med choklad i mitten. Prova i stället Emmery’s egen choklad från Venezuela. Bagerikedjan har fem butiker i Köpenhamn.

Vesterbrogade 34. www.emmerys.dk

9. Botanisera bland te och choklad

Den röda loggan i fönstret talar om att Egefeld inte är någon vanlig supermarket. Här finns allt som ryms i en vanlig kvartersbutik, men i ekologisk tappning. Även öl och vin ingår i sortimentet. Titta efter kryddor, teer och andra stapelvaror som är lätta att ta med hem.

Var: Egefeld i Fredriksberg, Gammel, Kongevej 113, www.egefeld.dk

10. Klipp dig hos en ekologisk frisör

Växtfärg är mer än henna. Frisörsalongen Green Mind Copenhagen använder snälla hårvårdsprodukter till färgningar och styling utan att kompromissa med resultatet. Passa på att byta frisyr hos en av Köpenhamns ekologiska frisörer. Boka tid på hemsidan.

Klareboderne 4. www.greenmindcopenhagen.dk

Charlotte Lundqvist

Följ ämnen i artikeln