Ny livsfarlig trend bland festande ungdomar

Uppdaterad 2018-07-19 | Publicerad 2017-07-26

Berusningsmedlet sprider sig som en löpeld bland ungdomar i turistparadisen kring Medelhavet.

På senare tid har många tvingats uppsöka sjukhus till följd av att de berusar sig med lustgas, skriver norska VG.

– Ungdomarna har ingen aning om vilka konsekvenser trenden har, säger Gudrun Nylén, på Europeiska reseförsäkringars Euro-center.

Ren lustgas i en ballong har blivit en allt vanligare drog på partyorter runt om i Europa. För runt en euro kan ungdomar köpa ballonger uppblåsta med gasen på nattklubbar, restauranger och på stranden, något som kan ge förödande konsekvenser.

Ungdomar har fått uppsöka sjukhus

Norska tidningen VG har pratat med Gudrun Nylén, som arbetar på Europeiska reseförsäkringars Euro-center på Cypern. Hon vittnar om att flera ungdomar fått uppsöka sjukhus efter att ha inhalerat lustgas.

– De som säljer det här tjänar massor av pengar, och ungdomarna har faktiskt ingen aning om vilka konsekvenser trenden har, säger hon till VG.

Ruset varar bara i några få minuter men kan ge men för livet.

– Om man använder lustgasen i ett slutet system, till exempel i en påse, kan det orsaka en snabbt insättande syrebrist, som kan vara livsfarlig, säger Kai Knudsen, överläkare och docent på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Smärtstillande vid förlossningar

Lustgas ger en känsla av upprymdhet och kan göra en fnittrig. Gasen används som smärtstillande inom vården, framförallt vid förlossningar och tandläkarbesök, och ska alltid användas med medicinsk kompetens. I vården används aldrig ren lustgas, utan en blandning av lustgas och syre.

– Om man andas in ren gas i några minuter blir man till slut medvetslös, berättar Kai Knudsen.

Kan ge neurologiska skador

Förutom den akuta syrebrist som kan orsaka medvetslöshet och ge skador på hjärnan kan långvarigt användande ge andra bestående skador.

– Kronisk exponering kan ge neurologiska skador som domningar, känselbortfall och balanssvårigheter, särskilt hos personer med brist på vitamin b12, säger Kai Knudsen.

Följ ämnen i artikeln