Nu kan du leva lyxliv – på Tivoli

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-30

Finresturang ny höjdare i Köpenhamn

Årets nya attraktion på Tivoli i Köpenhamn går varken fort eller högt - men är en gastronomisk höjdare.

Aftonbladet Resa har premiärtestat lyxen.

Målarfärgen har inte riktigt torkat och champagnen har precis hunnit bli kall när vi får tjuvkika på Nimb, som nyöppnar den 1 maj. I den ståtliga Taj Mahal-liknande byggnaden ryms inte bara korv. Det här är ett gastronomiskt tivoli i tre våningar. Med vinotek – där du kan nosa på ett glas Chambertin Grand Cru, chokladfabrik – där du kan se de danska skumtopparna doppas i choklad innan du sätter tänderna i dem, och lyxrestaurang – där kocken tar nya grepp på danska klassiker.

Kockar bland borden

Dessutom finns en mer modest restaurang, där köket bokstavligen flyttat ut bland borden i restaurangen.

– Det är som på en sushirestaurang. Gästerna kan titta ner på maten de just beställt och se att det inte är några tricks eller genvägar, säger Caroline Eckart, restaurangchef.

Inte minst är det ett lyxhotell. Därför kan den som alltid drömt om att bli fast på ett tivoli över natten för första gången sova över, mitt i Tivoli.

Konsert från badkaret

Alla sviter ser olika ut. Jag kan tänka mig att flytta in i vilken som helst. Bara en sådan sak som att man kan öppna fönstren mot parken och lyssna på en konsert från badkaret.

Men det kostar – 10 500 kronor. Och då ingår inte ens frukost.

– Vårt mål är att det ska finnas något för alla här, säger Helena Thomsen, marknadschef. Det kan vara en korv för 67 kronor eller en svit för 10 500 kronor.

Nimb

Vad: Köpenhamns senaste lyxhotell, mitt i Tivoli. Förutom 13 individuellt inredda sviter även gourmetrestaurang, chokladtillverkning och eget mejeri.

Var: Bernstorffsgade 5, Köpenhamn.

Pris: 6 300–10 500 kr per svit och natt.

Fler Köpenhamnstips för finsmakare

Noma

Danmarks enda krog med två stjärnor i Guide Michelin och en av Nordens främsta restauranger. I köket används nordiska råvaror och traditionella matlagningsmetoder som rökning och torkning vid sidan av mer moderna tekniker.

Adress: Strandgade 93.

Meyers Deli

Blandning av restaurang, kaffebar, delikatessbutik och takeaway, som drivs av den danska tv-kocken Claus Meyer. Testa exempelvis Meyers clubsandwich med kyckling och aprikoschutney tillsammans med en ekologisk äppelmust.

Adress: Kongens Nytorv 13/Gammel Kongevej 107.

The Royal Café

Nyöppnad restaurang och kafé som serverar smushies – smörrebröd i sushi-storlek, elegant serverat på porslin från Royal Copenhagen. Välj mellan munsbitar som hälleflundra på äggsallad och pannbiff med lök och vaktelägg.Tre smushies kostar 120 danska kronor.

Adress: Amagertorv 6.

Hotel Fox

Designhotell som också är en annorlunda restaurang och bar. Strunta i vinlistan, här blandas nämligen drinkar som går hand i hand med maten. En trerätters meny kommer således med tre olika drinkar, som gör att du garanterat lär minnas middagen här.

Adress: Jarmers Plads 3.

Följ ämnen i artikeln