Boeing utmanar Branson – i rymden

Uppdaterad 2011-05-09 | Publicerad 2010-09-17

Flygplanstillverkaren skickar upp egen raket med turister

Richard Branson och hans Virgin Galactic får se upp.

Världens största flygplanstillverkare Boeing tänker ge sig in i kampen om rymdturismen.

Redan 2015 hoppas Boeing ha två rymdkapslar klara för att ta privatpersoner med stinna plånböcker upp i rymden.

Allt ska ske med finansieringshjälp av den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa och samarbetspartnern Space Adventures ska stå för marknadsföring och försäljning.

100 kilometer över jorden

Priset per resa är ännu inte bestämt, däremot att varje kapsel ska rymma sju platser och att tre av dessa ska reserveras för privatpersoner. De övriga fyra ska bemannas av erfarna Nasa-anställda.

Kraven på rymdturisterna kommer att bli hårda.

– Det handlar inte om att ett gäng ska dyka upp vid stationen i blommiga t-tröjor och solglasögon, sa Space Adventures vd Eric Anderson nyligen på en presskonferens.

– Snarare handlar det om privatpersoner som vill bryta gränser tillsammans med rymdforskare.

Högsta flyghöjd över jorden blir 100 kilometer och Boeing tar därmed inte bara upp kampen med Virgin Galactic utan även med företaget Space X i Kalifornien som har liknande kommersiella planer.

340 resenärer klara för Virgin

Richard Bransons företag har än så länge ett försprång eftersom 340 privatpersoner redan köar för att få följa med upp på Virgin Galactics rymdresor.

Rymdturism är inte längre någon nyhet, men faktum är att bara sju privatpersoner hittills fått göra den spektakulära trippen.

Först ut var den amerikanske miljardären Dennis Tito, som den 28 april 2001 sköts upp ombord på Sojuz TM-32 från Baikonur. Han betalade 20 miljoner dollar (knappt 150 miljoner kronor) för det höga nöjet.

Den 18 september 2006 blev den iransk-amerikanska affärskvinnan Anousheh Ansari den första kvinnliga rymdturisten ombord på Sojuz TMA-9.

Och den siste i raden är Guy Laliberté, Cirque de Soleils grundare, som i september i fjol betalade dubbelt så mycket som rymdturistpionjären Dennis Tito för tolv dygn i tyngdlöst tillstånd.

Följ ämnen i artikeln