Rusning när alkohol- festivalen fyller 20 år

Uppdaterad 2011-10-01 | Publicerad 2011-09-30

Här kan du prova massor med öl, whisky och vin

Det började som ett infall 1992.

Nu, 20 år senare, är Stockholm beer & whisky festival den största i sitt slag – i hela världen.

– Vi sätter rekord i år igen, berättar initiativtagaren Marianne Wallberg som precis slagit upp portarna på mässan i Nacka. 

I två hallar i Nackamässan trängs det mesta som kan kallas alkoholhaltiga drycker under de närmaste två helgerna.

I whiskymontrarna hittar vi flera unika små brännerier från Sverige, Danmark och Finland – och ölutbudet innehåller allt från danska miljardföretag till små mikrobryggerier från bland annat Sverige – och Danmark.

Här finns också en hel del andra spritsorter och i år vill också ett litet urval vingårdar vara med om jubileet.

Mer smak än procent

Den trend som proklameras är alkohol till mat – och det visar Carlsberg med en liten ostdisk till sina ölprovningar.

– Vi vänder oss till njutningsmänniskor. Och på senare år har svensken lärt sig väldigt mycket om både öl och whisky. Det märker vi inte minst hos svenska ölvänner som allt mer sällan frågar hur mycket alkohol det är i ölen. Det är smaken de är ute efter, berättar Marianne Wallberg.

Aftonbladet RESA tog en tur runt de två hallarna för att inspektera årets mässa. Klart är att ölbryggarna tar ännu mer plats under Nackahelgerna. Inte minst alla nya svenska och danska mikrobryggerier.

Sju svenska whisky-sorter

Snabbt lär vi oss också att whiskyns traditionella hantverkskonst biter sig fast allt mer även i Sverige. Den som trodde att Mackmyra var ensam om att göra svensk whisky blir överraskad. Det finns nämligen sju till!

I  en monter träffar vi Roger Melander, destillerichef hos whiskytillverkaren Box i  Ådalen. Där räknar man nu ner till företagets första årgångswhisky. Vad som startade med två bröder som hade en idé 1994 kommer att landa i den första årgångsmalten 2014.

– Det här med att göra whisky är egentligen en vansinnig idé, men kul, berättar Roger.

Ett fat – med 2700 liter öl

Att säkra ekonomin är förstås det viktigaste. Investeringar på 25 miljoner följt av kostnader på 15 miljoner per år bara att hålla allt igång, ställer sina krav.

För Box har en inkomstkälla varit at sälja whiskyfat till intresserade. faten kostar från drygt 17000 kronor/styck, sedan får kunden själv buteljera när det är dags.

Nackamässans verkliga monster torde vara en tunna hos den tjeckiske pilsnertillverkaren Urquell.

Den står där stolt i en glasmonter – och rymmer 2700 liter färsk pilsner.

– Till 90 procent är den gjord efter originalreceptet från 1842, berättar bryggmästaren Václav Berka, som kommit till Nacka för att visa upp sin jättetunna, tillverkad 2010 och som hade premiär på samma mässa förra året.

– Då var pilsnern i tunnan slut efter första helgen. Det verkar bli så i år också, skrattar den tjeckiske bryggmästaren.

Bara taxiförarna bråkade

Stockholms öl- och whiskymässa pågår under två helger. 2010 kom 34 000 besökare och arrangörerna räknar med nytt rekord i år.

Den som tror att en mässa med alkoholhaltiga drycker slutar i ett sjöslag har inte riktigt förstått detta med ”kunskap i ämnet”.

Marianne Wallberg:

– Nej, hit kommer man mest för att njuta och lära sig. Förra året hade vi inte ett enda polisingripande under mässan. Eller jo förresten, men det var två taxichaufförer som slogs om en kund.

Stockholmspolisen har – passande nog – alkoholkontroller vid utfarterna. Även här var det fritt från incidenter under fjolårets mässa. Ja, förutom en:

– Eh, det var också en taxichaufför.

Resguide till whisky-Skottland!

Ladda ner resguide till whisky-Skottland

Följ ämnen i artikeln