Bortglömda stränder - mitt i Medelhavet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-05-02

Efter 30 år återvände Resas reporter till turistorterna på norra Cypern

FAMAGUSTA

Krig och politik har gjort norra Cypern till Medelhavets mest bortglömda turistparadis.

Hit reser nästan bara brittiska par i övre medelåldern.

Här har de Cyperns finaste sandstränder och charmigaste småstäder för sig själva.

I går blev halva Cypern medlemmar i EU.

I folkomröstningen förra lördagen röstade grekcyprioterna i söder nej till att återförena den delade ön så att alla cyprioter skulle få bli EU-medborgare.

Men snart kan det bli lättare att resa till den norra, turkiska delen av Cypern igen. Turkcyprioterna röstade ja till återföreningen och nu verkar det som att den internationella isoleringen av deras ännu oexploaterade del av ön kommer att brytas steg för steg.

Året före kriget

Exakt 30 år har gått sedan jag var i Famagusta förra gången. Jag var åtta, på det nionde, och en av tusentals svenska charterturister som i början av 1970-talet tillbringade en vecka i ett av de då ganska nybyggda höghushotellen längs den kilometerlånga sandstranden i Famagusta på Cyperns östkust.

Jag minns sånt ett barn minns från en charterresa. God glass, en ledsen åsna och magra vildkatter mamma sa jag inte fick klappa. Och att det ett knappt år efter mitt livs första utlandsresa blev krig här, mitt bland hotellen där vi hade bott.

Nu är jag själv mamma och kan konstatera att denna del av Cypern fortfarande är väldigt barnvänlig. Tre små tjejer till trots känner vi oss alltid välkomna på restauranger och de trånga minbussar som fungerar som taxi mellan stränder och städer. Stränderna är långgrunda och, till skillnad från södra sidan gränsen, nästan folktomma fram till lunch.

Nyrenoverat lyxhotell

I dag är ett dopp i det klara vattnet vid Famagustastranden en smått absurd upplevelse. Åt ena hållet har man hav, himmel och horisont. Vänder man sig om reser sig en rad 10-12 våningar höga, sönderskjutna hotellskelett. Hela det stora hotellområdet är avspärrat sedan den turkiska invasionen för 30 år sedan. Framåt eftermiddagen kastar de moderna ruinerna sina skuggor över parasollen i sanden nedanför.

Som om ingenting hade hänt tronar ett nyrenoverat lyxhotell alldeles bredvid, på de ett par hundra meter av stranden som ligger norr om avspärrningarna.

Här bor nästan bara brittiska par i övre medelåldern, som trots att norra Cypern varit internationellt isolerat sedan turkarna ockuperade ön, aldrig slutat resa hit på solsemester. På det fina och dyra hotellet lägger gästerna dagens begagnade strandhandduk i en rottingkorg innan de äntrar terrassen för kvällens gin och tonic. Vill man bo och äta billigare ligger den mysiga gamla staden med sin tjocka ringmur en tio minuters promenad bort.

En egen strand

Ute på den ännu nästan oexploaterade halvön Karpaz kan man få en hel sandstrand för sig själv. Åtminstone fram till lunch, då par som hyrt bil för att utforska halvön under en dagsutflykt brukar dyka upp för att ta sig ett dopp. För den som vill förverkliga drömmen om ett morgondopp vid en öde strand finns flera enkla hotell. Sen är det kanske inte riktigt lika roligt att på kvällen vara restaurangens enda gäster.

Å andra sidan gör bristen på turister att det varken finns några verkliga turistfällor eller någon säsong som tar slut eller inte har börjat än. Här är hotell och krogar ofta familjeföretag som alltid har öppet, oavsett om det kommer några gäster eller inte.

Men det är inte i Famagusta som de flesta turister bor. Längs den norra kusten ligger den ännu charmigare staden Kyrenia, som lockar med sina vindlande gränder och sin pittoreska hamn. På kvällen, när de levande ljusen tänds på de flera hundra restaurangbord som står uppdukade invid den venetianska hamnbassängen, blir stämningen trolsk. Visst är det dyrare att äta här nere än några kvarter bort, men maten är ofta bra och för en kväll eller två är det värt varenda lira.

Vackrare i norr

Den norra kusten är också betydligt vackrare än det flacka landskapet kring Famagusta. Här har många hotellrum utsikt både åt de branta bergen i söder och åt havet i norr. Längs med kusten på bägge sidor om stan finns flera vikar med fina sandstränder och uppe i bergen hittar man små byar att luncha i.

På sluttningen mot havet finns flera ruiner av kloster och slott som bara väntar på att någon ska ta med sig en picknick dit för att njuta av utsikten.

Snabbfakta

30 kluvna år

Maria Ullsten

Följ ämnen i artikeln