"Välkommen till mitt Bronx"

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-03-21

Mo guidar till sin barndoms ökända stadsdel i New York - som fått sitt namn av en svensk

NEW YORK

En krigszon med hela kvarter av utbrända hus befolkade av bleka knark-

vålnader. Bränder som aldrig släcks, poliser som belägras i sina stationer, våld och ond, bråd död...

The Bronx i New York har inte precis världens bästa rykte.

Men nu kan turister för första gången få uppleva stadsdelen själva - på vandring med guiden Mo.

Turen vänder snabbt upp och ner på den vanliga föreställningen om Bronx. Istället för en postapokalyptisk mardröm möter jag en levande och kulturellt rik "neighborhood", full av kontraster och kreativitet.

"Naturskönt"

The Bronx Tour startar på Manhattan, vi träffas på morgonen på hörnet av 91:a gatan och York Avenue. Här möter oss Maurice Valentine, eller "Mo" som han kallas, han är arrangör och turguide.

Bronxturen kom till då Mo tröttnade på att folk undrade hur många gånger han blivit skjuten när han berättade att han vuxit upp i Bronx. Mo är en respektingivande person, han är en före detta fallskärmsjägare och "globetrotter". När han inte jobbar befinner han sig helst på någon bar i någon gudsförgäten håla i Australiens "outback". Han pratar snabbt och kryddar språket med slang och avslutar de flesta meningar med "man" eller "no doubt".

- Det är en så hopplöst skev bild som folk har av Bronx. Jag vill visa upp det Bronx som jag vuxit upp i, och som inte alls är farligt eller skrämmande utan som är intressant, spännande och till och med naturskönt.

Det är meningen att en buss ska hämta oss klockan 9.30, men det här råkar vara en dag då president Bush är i stan så trafiken står stilla på Manhattan och bussen kommer fram en timma sent.

Turen tar en halv dag och visar upp en stadsdel som har otroligt mycket mer att erbjuda än den mörka bilden de allra flesta har av Bronx.

Fattigaste stadsdelen

Första stoppet är i South Bronx, området är Hunt"s Point och här besöker vi "The Point", ett slags kulturhus.

I den konverterade industrilokalen finns i dag flera kulturella organisationer och klubbar. Här huserar bland andra den legendariska graffiti-gruppen Tats Cru, tillsammans med många andra konstnärer, musiker och dansare. Just i dag håller de på att förbereda en modevisning i samlingssalen, andra kvällar är det dj-battles, eller breakdancetävlingar.

Mo berättar hur stadsdelen förändrats genom att folk själva tagit tag i sin miljö.

- Bronx var den fattigaste delen av New York på sjuttiotalet. Skolorna hade inte pengar till att driva några konst- eller musikprogram. Men ungarna tog vad de kunde få tag i och skapade själva en helt ny kultur. I stället för teckning i skolan så spraymålade man allt från tunnelbanetåg till väggar på utbrända hus. Genom att vara bra och göra snygga grejer kunde man bli någon. Få respekt.

"Hiphop föddes här"

- Samma sak med musik, det var här snubbar som Africa Bambatta förde samman gatupoesi med hårda, tunga "beats", de som skapades genom att man körde korta snuttar av vinylskivor om och om igen"

- Hiphop föddes här! säger Mo och slår ut med armarna över en utsikt som, ärligt talat, är ganska dyster.

Farligt förr

Området kring The Point domineras av motorvägar, industrilokaler, bilverkstäder och strippklubbar. I slutet av sjuttiotalet räknades detta som ett av de farligaste områdena i världen. Polisstationen som blev känd som Fort Apache, efter filmen med Paul Newman, ligger ett stenkast härifrån.

Nästa stopp vi gör är helt annorlunda. City Island är en liten ö utanför Bronx fastland. Bussen kör igenom ett stort grönområde innan vi når en bro och hamnar i vad som mest liknar en fiskeby. På City Island dominerar låga enfamiljshus med frodiga trädgårdar, huvudgatan kantas av små fiskrestauranger och gulliga butiker. Mo kan inte undvika att lite triumferande säga:

- Vad var det jag sa? Tror ni fortfarande att Bronx bara är betong och elände?

Fast i Co-Op City, nästa anhalt, är det gott om betong. Co-Op City är en gigantisk betongförort från slutet av sexiotalet. De 33 enorma höghusen och hundratals radhusen hyser omkring 60 000 invånare. Området har sin egen polisstyrka, sina egna skolor och eget postnummer. Här växte Mo upp.

- Det var helt dött här på kvällarna. Absolut ingenting hände. Alla som bor här äger sina egna lägenheter eller radhus och många kom från tuffa stadsdelar och flyttade hit för att komma bort från våldet och gängen.

Villaområden

Bussen tar oss vidare genom centrala Bronx. Vi passerar villaområden med prydliga hus med garage och trädgårdar, precis som i vilken amerikansk småstad som helst, följt av ett aktivt affärsdistrikt där människor av alla färger och bakgrunder fyller trottoarerna. Nästa stopp, Van Cortland park, är ett jättelikt, delvis vildvuxet grönområde som även hyser två golfbanor. På Van Cortland mansion möter vi ännu en miljö långt från det ökända, våldsamma Bronx. Gården byggdes 1748 och drivs sedan slutet av 1800-talet som ett museum. Rummen är möblerade enligt rådande stil i slutet av 1700-talet, och Mo ger oss en kort historielektion.

Förste vite var svensk

- Den förste vite mannen som flyttade till Bronx var svensken Jonas Bronck i mitten av 1600-talet. Hans gård låg precis över Harlem-floden i South Bronx. I början var det bara han och indianerna som bodde här, men så småningom kom fler vita och det ledde till en del blodiga konflikter. Det tog inte lång tid innan alla indianer hade trängts bort och Bronck"s Land, som det kallades, blev The Bronx och Manhattans överklass började bygga lantställen här - Van Cortland mansion är bara ett exempel.

Turen avslutas i baren

Turen avslutas på baren The Blue Ox, ett av Mos favoritställen i South Bronx. Efter all kultur och sightseeing smakar det bra med en kall öl och Mo kopplar bort sin guide-roll, även om han inte kan låta bli att berätta mer.

- Bronx är som New Yorks fattiga kusin som man skäms för. Folk känner bara till Bronx Zoo, den botaniska trädgården och Yankee Stadium och tror på fullt allvar att om man går någon annanstans så blir man rånad och skjuten. Ni ser ju själva hur fel det är?

Jodå, den blandade gruppen av fransmän, argentinare, australiensare och amerikaner nickar instämmande och vi skålar för The Bronx.

Fakta: The Bronx Tour

Snabbfakta

Svenske Jonas var först

Johan Olander

Följ ämnen i artikeln