Raseri mot utredningen: Slår sporten i spillror

Basebollen och biljarden hotas av nya förslaget

Uppdaterad 2018-11-11 | Publicerad 2018-11-10

Mångfalden i svensk idrott är hotad.

Det slår förbunden för baseboll, racerbåt och biljard larm om efter att ha läst Riksidrottsstyrelsens nya utredning.

– Det kommer att slå vår sport i spillror, säger Jonas Gustafsson, vice ordförande i Svenska racerbåtförbundet.

Snart har två år gått sedan Sportbladet avslöjade det utbredda myglet inom svensk idrott. För att behålla sin plats i Riksidrottsförbundet och få sin verksamhet att överleva överdrev mindre förbund hur många föreningar de hade runtom i Sverige.

Minst 25 föreningar krävs för att få del av de 1,7 skattemiljarder som RF varje år fördelar, men vid Sportbladets kontroll låg landhockey, dragkamp, casting samt bob och rodel under gränsen.

Ett brännande hett ämne

För att åtgärda bristerna i det nuvarande regelverket startade Riksidrottsstyrelsen en utredning 2017. Den tog 1,5 år att få fram och diskuteras under helgen på Riksidrottsforum i Ronneby Brunn. På Riksidrottsmötet i maj kan en proposition röstas igenom.

I går skrev Sportbladet om utredningens striktare definition av hur fysisk en gren måste vara för att kallas idrott, vilken kan påverka exempelvis e-sportens chanser att ta sig in i organisationen. Men det finns ett annat och lika brännande ämne i den 107-sidiga utredningen:

I dag är du antingen medlem i RF eller inte. Antingen får du pengar eller inte. Det nya förslaget går ut på att införa en mellannivå för mindre förbund, där de blir av med verksamhetsstödet och får andra utbetalningar ”anpassade”.

Syftet sägs vara att hjälpa och sporra dem att växa, antingen på egen hand eller genom att slå ihop sig med liknande förbund.

”Det är absolut ett hot”

Men förbunden i fråga ser det inte som hjälp utan hot. Medan innebandy, fotboll och ridsport kan fortsätta som förut riskerar biljard, båtracing samt baseboll och softboll att behöva krympa verksamheten.

Följden?

Färre svenskar skulle få prova på de mindre idrotterna, tror de.

Johnny Stormats, ordförande för Svenska baseboll- och softbollförbundet, ser utredningens förslag som ett moment 22. För att få fullt stöd måste du bli större, men för att växa hade du behövt fullt stöd.

– Det här är absolut ett hot. Det kan inte vara idrottens idé att ta bort mångfalden, säger Stormats.

Hur skulle ni påverkas om förslaget röstas igenom i maj?

– Risken är att vi drabbas otroligt hårt. Och om vi går upp i ett större förbund, vad blir bättre av det? Det blir bara splittrat.

”Ett stort hot för oss”

Biljardförbundets ordförande Eva Viding Bussell fruktar att deras verksamhet blir urvattnad om förslaget går igenom.

– Beroende på hur det påverkar det ekonomiska stödet i den kategorin är det rätt avgörande för Biljardförbundets fortsatta verksamhet. Vi ser en risk att man kan förlora lite av idrotternas särart genom många sammanslagningar, säger hon.

Att något måste göras håller Jonas Gustafsson, vice ordförande i Svenska racerbåtförbundet, med om. Men blir lösningen den föreslagna riskerar det att slå hans sport i spillror.

– Det är ett stort hot men vi tror att vi kommer lösa det. Vi arbetar stenhårt på att hitta lösningar, säger han.

”Ska alla göra allt?”

Riksidrottsstyrelsens Lotta Kellander ansvarar för utredningen. Hon påpekar att samhällsutvecklingen går fort och att nya förbund hela tiden vill in i RF och ta del av skattepengarna. Då är det svårt att vara stelbent och kräva att alla förbund att ha samma sorts organisation.

Det mindre medlemskapet vore ett passande mellansteg, anser hon.

– Vi ska använda statsbidraget på ett bra vis. Är det så enkelt att alla ska ha administratörer, att alla ska göra allt? säger Kellander.

Följ ämnen i artikeln