Mekar självkritisk inför SM-finalhelgen: Jag borde ha kvalat in redan

Av: Tobias Lundgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Team Property-spelaren har bara en chans kvar att ta sig till SM-final

1 av 3
Mekar under Göteborgs-kvalet i december.

Han hör till toppnamnen i Sverige men har ännu inte lyckats ta en plats i SM-finalen.

I helgen gör Alexander "Mekar" Jonsson ett sista försök – och hoppas på en formtopp.

– Formen varierar så sjukt mycket upp och ner, det ska bli spännande, säger han.

SM-säsongen för Team Property-spelaren Alexander "Mekar" Jonsson har varit svajig. Efter att ha gått till final i första deltävlingen han ställde upp i har han sedan dess inte lyckas upprepa bedriften. Och nu är det en självkritisk protoss-spelare som satsar allt på sista kvalet i Jönköping på lördag.

– Första kvalet jag spelade den där säsongen var jag mycket sämre än nu men presterade bättre. Då hade jag någon konstig dagsform som tog mig till finalen. Sedan har det gått mycket sämre i de andra kvalen trots att jag känt mig bättre, säger han.

”Oroväckande”

Mekar har känt sig särskilt ringrostig mot andra Protoss-spelare, och i deltävling nummer åtta dyker en pånyttfödd Kim ”Sase” Hammar och ständigt närvarande Joacim ”Runa” Persson upp.

– Jag är mest rädd för Sase och Runa. Min Protoss har gått från starkaste till svagaste matchupen och det är oroväckande. I och för sig vann jag mot Sase i ett onlinekval men det kan ju ha ändrats om han blivit bättre och jag sämre.

Hur skulle det kännas att misslyckas med att kvala in när du varit så nära?

– Det skulle kännas lite segt eftersom jag varit på så många deltävlingar. Ärligt talat borde jag ha kvalat in redan. Speciellt på stoppet i Malmö då min Protoss mot Protoss var bättre än någonsin.

Men då dök som bekant doldisen Dennis ”Xyz” Schmuck upp och satte käppar i hjulen för Mekar.

”Ett logiskt val”

Du valde att spela på Birdie istället för att försöka kvala i Göteborg, varför det?

– Birdie kändes som ett mer logiskt val eftersom jag bor i Uppsala. Det kändes vettigare än att åka över halva landet och kanske kvala in till SM-finalen.

Och det kanske var ett bra val. I finalen vann han en fyrhjulig motorcykel värd 25 000 kronor. Men den kommer det inte bli många mil på i sommar.

– Den är kvar än så länge, men det blir nog att sälja den. Man måste ha körkort och grejer, det är lite jobbigt.

Vem ser du som favorit att ta hem SM?

– Toppnamnen är en av varje ras: Anton ”Zanster” Dahlström, Xyz och Stefan ”Morrow” Andersson skulle jag säga. Zanster har varit stabil hela året och jag ser honom som den stora favoriten.

”Kommer spela WCS igen”

Oavsett hur det går för Mekar i kvalet på lördag kommer Starcraft 2-fansen få se honom i Dreamhack Open där han är anmäld.

Hur ser din fortsatta SC2-karriär ut efter sommaren? Vad har du för mål?

– Jag har inga konkreta mål men kommer absolut fortsätta satsa, det finns ingen anledning att stanna av nu. Speciellt om jag kan höja min lägstanivå. Jag kommer spela WCS och förhoppningsvis få möta någon annan än Vesa "Welmu" Hovinen i Challenger.

– Sedan ska jag sälja motorcykeln.

FINALHELG I E-SPORT-SM 14-15 JUNI - FÖLJ DEN LIVE HÄR PÅ AFTONBLADET!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN