Tottenham vann – men missade fjärdeplatsen

Publicerad 2013-05-19

Drömmål och ilska mot domare Andre Mariner

I den sista omgången av Premier League jagade Tottenham i dag en fjärdeplats när man tog emot Sebastian Larssons Sunderland hemma på White Hart Lane.

Och man gjorde vad man kunde i och med 1-0-seger efter drömmål av Gareth Bale. Men det visade sig inte räcka efter att Arsenal vunnit på annat håll.

– Det är en dag då Tottenham är jättelika förlorare, säger Sportbladets Erik Niva i Viasats studio.

Seger var det enda som gällde för André Villas-Boas mannar samtidigt som man hoppades på att Arsenal skulle tappa poäng mot Newcastle i matchen som pågick samtidigt.

Och många Tottenham-supportrar trodde säkert på en drömstart när Gareth Bale föll i straffområdet i den 20:e minuten efter en duell med Sebastian Larsson. Svensken hade armarna i ryggen på Bale men domare Andre Marriner tyckte att Bale förstärkte situationen och tecknade direkt för frispark Sunderland. En chockad Bale rullade runt i gräset som reaktion innan han visades det gula kortet. Även Villas-Boas var fly förbannad på bänken och trodde inte sina ögon.

Annars tillhörde första halvleken ett Tottenham som satte hård press på Sunderland under samtliga 45 minuter då Paolo Di Canio ställde upp sitt lag med ett djupt försvarsspel. Men trots övertaget lyckades Tottenham inte förvalta chanser från bland annat Emmanuel Adebayor och Gareth Bale.

Drömmål av Bale

Det övertaget fortsatte i andra halvlek när Sunderland såg ut att vara mycket nöjda med ett 0-0-resultat. Och i den 51:a minuten hamnade domare Marriner i rampljuset igen efter att Sunderlands försvarare Carlos Cuellar till synes slängt sig och räddat ett avslut från Adebayor med händerna – men Marriner vinkade avvärjande. Denna gång var Tottenhams tränare Villas-Boas nästan på väg ner i spelartunneln efter det domslutet.

Ungefär samtidigt gick Arsenal upp i 1-0-ledning mot Newcastle och utsikterna såg sannerligen dystra ut för Tottenham. Men Sunderlands David Vaughan såg till att Tottenham fick spela sista 15 minuterna med en man mer efter att ha synat det röda kortet.

"Jättelika förlorare"

När Gareth Bale slog in 1-0 i den 89:e minuten med ett drömskott stod det klart att Tottenham hade gjort allt i sin makt – men att det inte räckte då även Arsenal vann i dag.

– När förlossningen väl kom i den 89:e minuten var den ingenting värd. Det är en dag då Tottenham är jättelika förlorare, säger Sportbladets Erik Niva i Viasats studio.

Och på frågan vad femteplatsen kommer att innebära för Tottenhams framtid utvecklar Niva:

– Det kommer bli jättesvårt för Tottenham att förbli ett lika starkt lag till nästa säsong. Det kommer att bli en evighetslång sommar som kommer att handla om Gareth Bale stannar eller inte.