Kanes skada kan öppna för 17-årige talangen

Troy Parrott, 17, väntar på det stora genombrottet i Tottenham

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

I Harry Kanes frånvaro kan en tonårig irländare få sitt stora genombrott.

Troy Parrott, 17, är fortfarande ”bara ett barn”, enligt tränaren José Mourinho.

Avsaknad av ersättare samt ett löfte om att släppa fram Tottenhams talanger kan tvinga honom att tänka om.

Troy Parrott stannar upp med bollen framför Dennis Hadzikadunic. 17-åringen ser ut att fundera en halv sekund innan han väljer att lobba den över Pontus Dahlberg. Retligt rullar den in bakom den hjälplösa målvakten. 3–1.

Målet kom strax innan slutsignal och innebar att Irland hade besegrat Sverige på Guldfågeln arena i Kalmar. Mycket tack vare Parrott som hoppade in efter drygt 50 minuters spel och noterades för två fullträffar, sin ringa ålder till trots.

Troy Parrott, 17, kan få chansen med Kane skadad.
Foto: TT
Troy Parrott, 17, kan få chansen med Kane skadad.

Han föddes den 4 februari 2002 men vet redan hur det känns att spela med de stora grabbarna.

– Den irländska publiken känner till U21-spelarna och deras namn nuförtiden, säger förbundskapten Stephen Kenny. Jag tror inte att det var så förr. Matcherna sänds på tv, mer exponering. Ett större intresse helt enkelt, mycket tack vare dessa nya talanger.

Mourinho: ”Akademin gläder mig”

Förutom en numera given plats i det irländska U21-landslaget tillhör Troy Parrott ett av Storbritanniens största klubblag.

När José Mourinho anlände till Tottenham i höstas försökte han omedelbart slå hål på en (enligt honom) myt. Tränaren har länge haft ett rykte om sig att inte vara bra på att förädla talanger, något han motsatte sig i klubbens egna kanaler.

– Det finns inte en enda manager i världen som ogillar unga spelare och inte vill hjälpa dem att utvecklas, sa Mourinho. Kvaliteten som finns i både truppen och akademin gläder mig. Att få arbeta med dessa spelare var det som attraherade mig.

Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Parrott i Irlands tröja.

I ungdomslag är det ofta några enstaka spelare som utmärker sig långt mer än övriga. Troy Parrott är den stora stjärnan i Spurs U19-lag men har fått vänta tålmodigt på sina chanser.

Gjorde seniordebut mot Colchester

Under Mauricio Pochettinos ledning gjorde irländaren seniordebut i ligacupen mot Colchester United. Den matchen slutade med en förödmjukande förlust för Tottenham och var en av anledningarna till att Pochettino så småningom tvingades lämna klubben.

Att Troy Parrott kan få sitt genombrott med José Mourinho som tränare är inte en helt befängd tanke (inhoppet i 5–0-segern mot Burnley i december spär givetvis på den teorin). Ibland talas det om att talangfulla spelare kan vara ”för mjuka” för att klara av explosiviteten och de vassa armbågar som utgör Premier League men denna yngling har fysiken på sin sida.

Hans gamle tränare i moderklubben Belvedere, Vincent Butler, beskriver honom som ”en spelare som snabbt blev kraftfull”.

– En av hans främsta egenskaper är att han lägger ner ett oerhört stort arbete under matcherna, säger Butler. Han slutade aldrig att springa, slutade aldrig jaga. Han var full av energi och verkade helt enkelt väldigt angelägen om att utmana på den högsta nivån.

Helt självklart var det däremot inte att just Parrott skulle hamna i en storklubb.

– Troy var en bra spelare men vi förstod inte att han var så högt värderad, säger tränaren. Vissa ungar är välkända redan från 8–9 års åldern men han fick inte sitt genombrott förrän han var 13.

Harry Kane som förebild

Det hade kunnat bli Everton, Manchester City, Chelsea eller Celtic men sommaren 2017 packade Parrott väskorna och valde att flytta till den engelska huvudstadens norra delar. Ungefär 1,5 år sedan, på sin 17-års dag, skrev han på ett professionellt kontrakt med Tottenham.

Att han mestadels spelar med och mot äldre märks inte. Hans resliga fysik ihop med en välutvecklad spelförståelse ger honom goda möjligheter att slå sig in i A-laget på allvar. Inte minst sedan Tottenham blivit rejält försvagade på anfallspositionen.

Harry Kane, som beräknas vara tillbaka i träning först i april, är en stor förebild för Parrott.

– Det är någon som jag kan se upp till och lära av, säger Parrott. Med den typen av spelare runt mig och med alla ledare så vet jag att mina chanser att utvecklas är goda.

Mourinho: ”Är bara ett barn”

José Mourinho är tydlig: Troy Parrott bör inte ses som en rak ersättare till Englands bästa striker.

– Är man 17 år är man fortfarande ett barn, säger tränaren. Då behöver man vara i en trygg miljö där man känner sig hemma.

– Det kommer dyka upp minuter för honom, som mot Burnley. Ett steg i taget. Men vi befinner oss inte i ett läge där vi ser Parrott som den som ska lösa våra problem.

Först och främst vill Mourinho att talangen ska signera ett nytt kontrakt. Förslagsvis redan under sin 18-års dag.

– Ett långtidskontrakt. Sen får vi komma överens om vad som är bäst rent utvecklingsmässigt. I den här klubben bryr vi oss om våra spelare och vill hitta bästa möjliga väg för att de ska utvecklas, säger portugisen.

Avsaknaden av renodlade målskyttar kan dock få Mourinho att tänka om samt tvinga Troy Parrott att växa upp snabbt. Något irländaren hittills inte har haft några som helst problem med.

Källor: The Irish Times, The Athletic, tottenhamhotspur.com, Daily Mail

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.