Janne sist i EM: Division 4-spelare mot Ballon d’Or-vinnare

Publicerad 2021-06-28

GÖTEBORG. Sverige mot Ukraina = Janne Andersson mot Andrij Sjevtjenko.

– Två tidigare skyttekungar mot varandra, skrockar Andersson.

Nåja, av alla 16 förbundskaptener i EM:s slutspel är Janne faktiskt den som har den blekaste spelarkarriären.

Det är gott om gamla storstjärnor på EM:s tränarbänkar.

En av dem utsågs till och med till världens bäste spelare – Ukrainas Andrij Sjevtjenko, som mottog Ballon d’Or 2004.

Det är honom Sverige och Janne Andersson ställs mot i åttondelsfinalen på tisdag.

– Två tidigare skyttekungar mot varandra, utbrister Andersson.

Men på olika nivåer, va?

– Njae, jo... det kan man väl säga. Han har aldrig spelat i Alet, hehe.

Visst är Sveriges förbundskapten en gammal skyttekung (och visade prov på finesser när han tunnlade den polska ledaren i onsdags) – men då i Alets IK hemma i Halmstad. Han är faktiskt klubbens främste målgörare genom tiderna. Men vi snackar division fyra och fem på 1980-talet.

Sjevtjenko är det ukrainska landslagets främste målskytt genom tiderna med 48 fullträffar och i Milan överträffas hans 176 mål bara av svensken Gunnar Nordahl.

”Vill inte vara utan något av det andra”

Sportbladet har roat sig med att ranka de 16 förbundskaptenerna i EM:s slutspel efter hur bra de var som spelare. Den listan toppas av Sjevtjenko (i tuff konkurrens med Frankrikes Didier Deschamps) medan Andersson får finna sig i att hamna sist, just bakom Danmarks Kasper Hjulmand. Resten av förbundskaptenerna har spelat i någon av Europas högsta ligor och nio av dem har landslagsmeriter.

Kan du känna avundsjuka på den spelarerfarenheten? Kan det vara en nackdel, eller eventuellt en fördel, att inte varit på den nivån som spelare?

– Jag har under mina 39 år som ledare tränat knattar, flicklag, damlag, herrlag... jag har varit på nästan alla nivåer. Jag skulle inte vilja vara utan något av det för det har format mig som ledare och tränare genom alla år. Jag har gjort allt i idrottens tjänst och det skulle jag inte vilja ha ogjort. Men hade jag kunnat få lägga till en tid som proffs ute i Europa hade jag jättegärna gjort det, för det tror jag hade varit en bra erfarenhet att ha. Men jag skulle inte vilja vara utan något av det andra, säger han.

Lärde sig av Thern

Men han har jobbat nära en av Sveriges främsta spelare genom tiderna.

– Jag jobbade tajt med Jonas Thern i två år i Halmstad efter att han ganska nyligen hade avslutat sin spelarkarriär i Europa. Jag fick hans syn på väldigt mycket med hans erfarenhet från den stora världen som spelare. Det lärde jag mig mycket av.

Kan du känna dig i underläge när du står bredvid en gammal storstjärna som nu är förbundskapten?

– Nej, absolut inte. Jag är väldigt trygg i vårt sätt att jobba och att vi är tillräckligt väl förberedda när vi kommer till match. Men innan jag blev förbundskapten tänkte jag ”hur ska det här gå” eftersom man klev in på en ny arena och det var mycket större än allt annat. Men efter fem är känner jag mig väldigt trygg utan att säga att jag kan allt. Nej, det får vara vem det vill som står på andra sidan. Men jag har stor respekt vem det än är, säger Andersson.

Janne Andersson.

Sportbladet rankar EM-slutspelets 16 förbundskaptener – som spelare

Andrij Sjevtjenko, 44, Ukraina

Anfallare som vann Champions League med Milan 2003 och utsågs till världens bäste spelare (Ballon d’Or) året efter. Spelade ytterligare två CL-finaler och är den spelare som gjort näst flest mål för Milan genom tiderna (Gunnar Nordahl etta). Har målrekordet i det ukrainska landslaget också.

Didier Deschamps, 52, Frankrike

Mittfältare som vann Champions League med både Olympique Marseille och Juventus på 1990-talet. Lagkapten när Frankrike vann VM 1998 och EM 2000.

Roberto Mancini, 56, Italien

Anfallare som debuterade i Serie A för Bologna som 16-åring. Spelade sedan 15 år i Sampdoria och 3 år i Lazio. Vann ligan och Cupvinnarcupen med båda klubbarna. Slog aldrig riktigt igenom i landslaget utan stannade på 36 landskamper/4 mål.

Frank de Boer, 51, Nederländerna

Mittback som vann Champions League med Ajax 1995 och spelade i Barcelona 1999–2003. Spelade fem EM och VM för Nederländerna och gick till fyra semifinaler och en kvartsfinal. Lagkapten både i VM 1998 och EM 2000 när han tog plats i turneringarnas all star-team.

Luis Enrique, 51, Spanien

Offensiv mittfältare som spelade först fem år i Real Madrid (1991–96) och sedan åtta år i Barcelona (1996–2004) men det stannade vid tre ligatitlar och ett Cupvinnarcupguld. Gjorde 62 landskamper för 1991–2002. Tog OS-guld 1992.

Gareth Southgate, 50, England

Mittback som spelade i Premier League i över 15 år med Crystal Palace, Aston Villa och Middlesbrough. Spelade 57 landskamper, två VM och två EM för England.

Franco Foda, 55, Österrike

Försvarare som gjorde över 500 matcher i högsta ligorna i Tyskland, Österrike och Schweiz. I slutet av 1980-talet spelade han två landskamper för Västtyskland.

Jaroslav Silhavy, 59, Tjeckien

Försvarare som spelade 465 matcher i den tjeckoslovakiska och sedan tjeckiska högstaligan. Ligasilver med Slavia Prag och fyra landskamper är de främsta meriterna.

Zlatko Dalic, 54, Kroatien

Defensiv mittfältare som spelade nästan 250 matcher i jugoslaviska och sedan kroatiska ligan. Representerade Hajduk Split i två omgångar men spelade annars mest i mindre klubbar.

Jogi Löw, 61, Tyskland

Mittfältare som spelade 52 Bundesligamatcher och över 250 matcher i Zweite Bundesliga, de flesta av dem i Freiburg men representerade också lag som Stuttgart och Eintracht Frankfurt på 1980-talet. Gjorde fyra U21-landskamper.

Robert Page, 46, Wales

Försvarare som spelade 41 landskamper för Wales och gjorde en säsong i Premier League med Watford. Spelade annars mest i den engelska andra- och tredjeligan i många år på 90- och 00-talet.

Fernando Santos, 66, Portugal

Försvarare som spelade totalt 161 matcher i den portugisiska högstaligan, de flesta av dem för Estoril.

Vladimir Petkovic, 57, Schweiz

Mittfältare som vann den då starka jugoslaviska ligan med Sarajevo 1985. Emigrerade två år senare till Schweiz där han mest spelade i mindre klubbar men nådde en tredjeplats i ligan med Sion 1989.

Roberto Martinez, 47, Belgien

Defensiv mittfältare som vann Copa del Rey med Zaragoza, där han hade en liten roll under någon säsong, innan han flyttade till England och höll till i de lägre ligorna i många år med klubbar som Wigan, Walsall och Swansea.

Kasper Hjulmand, 49, Danmark

Nådde aldrig den danska högstaligan utan det stannade vid division två med B93 på 1990-talet. Fick lägga av som 26-åring på grund av en knäskada.

Janne Andersson, 58, Sverige

Anfallare som spelade i Alets IK i Halmstad i division fyra och fem under 13 år. Han är faktiskt klubbens främste målgörare genom tiderna. Testade en säsong i Halmia 1987 i division ett (då tredjeligan i Sverige) men återvände snabbt till Alet.