Sundhage: Ett lågvattenmärke

Uppdaterad 2016-10-05 | Publicerad 2016-10-04

Alla klubbar ville ha bort Pia Sundhage, ändå ska hon leda Sverige hela 2017.

Nu kliver svensk fotbolls högste ledare in för att lösa den infekterade härvan.

– Vi kan inte leva med den situationen som är nu, säger förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson.

Tisdag 27 september var en dramatisk dag i svensk fotboll. Pia Sundhage förlängde sitt avtal som förbundskapten över 2017, men fick via media höra om en omröstning som gjorts bland allsvenskans ordförande.

Alla tolv hade röstat emot att Pia skulle få fortsätta leda Sverige.

En vecka senare presenterar Sundhage sin första trupp efter att konflikten blottlagts. Hon längtar efter en tid då hon bara kan prata om taktik igen.

– Jag slipper frågor som det här att EFD (klubbarnas intresseförening) ifrågasätter mitt nästa år. Det tycker jag är ett lågvattenmärke, säger Sundhage och förtydligar att udden inte är riktad mot media utan mot klubbarna.

"De har inga problem då..."

– Jag förstår fullständigt att ni ställer frågan, det hade jag också gjort, men det är EFD:s sätt att via er gå till något som gäller mig i stället för att gå rätt på mig.

Sundhage har fortfarande varken pratat med EFD eller direkt med klubbarnas ordföranden. Däremot ägnade hon måndagen åt att ringa runt till alla allsvenska tränare för att prata om det kommande året.

Ingen tog upp något klagomål, enligt Sundhage.

– Nej. De har förmodligen inga problem då. Tränarna kan inte ha problem, det är ju ordförandena som har problem, säger hon.

Pia fattar att hon inte är omtyckt av alla. Men vad ska hon ändra på för att läka såren?

Hon knycker på axlarna åt frågan.

– Jag vet inte. Jag kan inte ändra på något som jag inte vet.

"Hon kan inte coacha..."

Varför reder ingen bara ut den här härvan?

– Folk måste uttrycka sina åsikter rakt upp och ner. Helt ärligt vet jag inte vad det är som är så besvärligt. Hade det varit förra året hade jag förstått det lite mer: den här människan kan inte coacha, hon kommer på femtonde plats (på VM, reds anm). Men nu kommer vi hem med en silvermedalj och tror att det ska ge ringar på vattnet. Och nu har vi tolv ordföranden, om det nu är så, plus en som är ansvarig, som tycker att det är fel val.

Sundhage upplever att ingen kritiker vågar stå för sin åsikt och att det därför inte är hennes ansvar att nysta upp knuten. Till helgen ska hon se allsvensk fotboll i Örebro och Linköping, väl medveten om att föreningarna hon besöker ville ha bort henne.

Ska inget göras?

Kan det fortgå så här?

Sportbladet för frågan vidare till högste hönset i förbundet. Ordförande Karl-Erik Nilsson ger ett tydligt svar: nej!

"Fullständigt nödvändigt"

– Vi ska självklart se till att dialogen förs så att vi får reda ut de här sakerna. Det kommer att ske den här hösten, säger Nilsson.

Hur reagerade du när konflikten blev känd?

– Rent generellt är det alltid bättre att prata med varandra än om varandra.

Varför tog ni inga krafttag direkt?

– Det är inte en fråga för oss utan för de som har den upfattningen. Men på något sätt kommer det att gås till botten med det här. Det är fullständigt nödvändigt och det kommer att ske i höst.

"Bra att dialogen påbörjats"

EFD:s Annika Grälls vill inte blåsa upp händelserna till något de inte är. Omröstningen och avtalsförlängningen är gjorda, nu är det bara att förhålla sig till dem båda.

– De ordföranden som fanns på plats kände läge för byte. Det var inte mer dramatiskt än så, säger Grälls.

Hur tycker du att situationen ska lösas?

– Jag pratar jättegärna med Pia, inga problem, men fotbollen är organiserad så att det är olika mottagare i olika ärenden. Ibland pratar jag med Pia, ibland med Karl-Erik. Det är bra att den här dialogen har påbörjats.