Herrlandslaget i fotboll

Sverige föll mot Kroatien efter missen

Av: 

Malin Wahlberg

Petra Thorén

FOTBOLL

ZAGREB/STOCKHOLM. Sverige kvitterade mot Kroatien och gick för segern.

Men det blev en ny Nations League-förlust efter en svensk försvarsmiss av Pontus Jansson.

– Jag tar på mig det till hundra procent, säger han.

Det var tre viktiga poäng som stod på spel i Nations League-mötet med Kroatien. Båda lagen hade två raka förluster inför mötet och behövde segern för att inte riskera att åka ur A-divisionen. 

Sverige hade dock en tung första halvlek när regnet vräkte ner över Maksimir-stadion. 

Nikola Vlasic gav hemmalaget ledningen efter en snabb kroatisk kontring i den 31:a minuten.

– Sverige är lite för många i eget straffområde för att släppa till det målet, säger C Mores expert Kim Källström.

Berg kvitterade

Sverige spelade upp sig rejält i den andra halvleken och jagade en kvittering. Fem minuter efter pausvilan skrek spelarna efter straff när Dejan Kulusevskis inspel tog på Dejan Lovrens hand i straffområdet, men domaren valde att fria. 

Kvitteringen kom i stället kvarten senare. Janne Andersson bytte ut Alexander Isak mot Viktor Claesson i den 65:e minuten. Mittfältaren var också med i uppbyggnaden till målet innan bollen gick ut till Mikael Lustig på kanten och in till Emil Forsberg i straffområdet. Stjärnan spelade sedan snyggt vidare till en helt ren Marcus Berg som kunde sätta 1-1.

Sverige låg på för ett ledningsmål, men i den 84:e minuten kom kallduschen. Pontus Jansson missbedömde en långboll och Ivan Peresic kunde spela vidare till Adrej Kramaric som fick så gott som öppet mål. Victor Lindelöf fanns på mållinjen, men han lyckades inte rensa undan bollen.

– Det är ett tufft slag för Sverige och Pontus Jansson som kommer helt fel. Du får aldrig släppa din forward på insidan. Du ska bara plocka bort bollen, det är för enkelt, säger Kim Källström.

”Ponne är nedbruten”

Jansson själv tog på sig missen.

– Otroligt ledsamt och irriterande. Det är en boll som jag måste lösa. Jag står här och räcker upp handen och säger att det är mitt fel.  Normalt sett gör jag det bättre. Det är surt, säger Jansson rakryggat när vi frågar honom om situationen.

Emil Forsberg var besviken efter matchen, men tog Jansson i försvar.

– ”Ponne” är nedbruten men det är fotboll, det är sådant som sker. Det är ett skitmål, men vi vinner och förlorar tillsammans. Vi som lag borde kanske gjort 2-1 tidigare, säger han till C More och fortsätter sedan på presskonferensen:

– Vi ska ta med oss den andra halvlek. När vi väl vågar och tar med oss boll och kan sätta varandra i bra positioner vilket vi gjorde i andra är vi bra. Första halvlek är dålig, naiv, vi pressar inte de får spela runt vårt straffområde. Sen tar vi tag i det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Herrlandslaget i fotboll

LÄS VIDARE

BETYG: Så bra var Sverige mot Kroatien

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll

Nations League i fotboll

Janne Andersson

Viktor Claesson

Mikael Lustig

Pontus Jansson

Emil Forsberg