Van Dijk hjälte i Liverpool-debuten

Uppdaterad 2018-01-06 | Publicerad 2018-01-05

Virgil van Dijk har redan börjat betala av de 837 miljoner kronor.

Nyförvärvet blev stor hjälte i Liverpools FA-cupmöte med Everton.

– Det var fint att se van Dijk nicka in ett mål i sin debut, säger Jürgen Klopp till BBC.

Liverpool FC

När Virgil van Dijk officiellt lämnade Southampton den 1 januari gjorde han det som rekordman.

837 miljoner kronor fick Liverpool punga ut för att få holländaren till Anfield. Det är den största transfersumman för en försvarare någonsin.

Mittbackspar med Matip

Nu fick han visa upp sig för supportrar och övriga intressenter. Van Dijk fanns med i startelvan i vinstmötet med Everton i sextondelsfinalen av FA-cupen.

– Det var ingen fantastisk fotbollsmatch men en riktig fajt, säger Jürgen Klopp efter 2–1-segern.

Varken Mohamed Salah eller Philippe Coutinho var tillgängliga för spel. I stället bildade Adam Lallana, Sadio Mané och Roberto Firmino anfall.

Den första halvleken blev relativt jämn och det dröjde till den 35:e minuten innan nollan spräcktes. Lallana föll ganska enkelt i en duell med Mason Holgate och domaren Bobby Madley dömde straff. James Milner förvaltade den till 1–0.

– Det var en liknande situation (som när Everton tilldelades straff mot Liverpool för omkring en månad sedan), den första var inte straff enligt mig och det var inte den här heller. Det är samma sak. Kontakt finns och domaren blåser. Exakt samma situation, säger Klopp.

Bråk mellan spelare

Kort därefter var Holgate inblandad i en het situation med Firmino. Everton-spelaren tryckte till brassen vid sidlinjen, som flög iväg en bra bit. När Firmino sedan rusade upp måste han ha sagt något som inte föll Holgate väl i smaken. Den senare brusade nämligen upp och Madley fick sära på spelarna med hjälp av lagkamraterna.

– Det var onödigt av Holgate att putta Firmino, det är väldigt farligt och vanligtvis gör inte spelare på det sättet, säger Klopp.

Enligt brasiliansk media ska Firmino ha sagt något i stil med: "Du är en idiot, en idiot din jävla horunge” på portugisiska. Om det här stämmer och om Holgate i sin tur uppfattade orden fel är oklart.

1–0 stod sig en bra bit in i den andra halvleken. Men så i den 67:e minuten fick Everton till ett drömanfall från ingenstans. Gylfi Sigurdsson tog emot en briljant passning på en omställning och sköt kliniskt in kvitteringen bakom Loris Karius.

Så kom segermålet för Liverpool. Visst var det Virgil van Dijk som klev fram på en hörna och distinkt nickade in 2–1 med ett fåtal minuter kvar, ett resultat som stod sig matchen ut.