Stephen Warnock om självmordstankarna efter proffslivet: ”Behövde mer stöd”

Uppdaterad 2021-08-23 | Publicerad 2021-08-20

Stephen Warnock har bland annat varit fotbollsexpert för Sky efter karriären.

Den före detta fotbollsproffset, expertkommentatorn Stephen Warnock, har lämnat osäkerheten bakom sig och vill att fler vågar prata om känslor.

I en intervju med mentala coachen Paul Cope berättar han om den psykiska ohälsan som fick honom att vilja ta sitt liv i januari i år.

– Jag visste vilken min väg ut var, säger han i intervjun.

Följ ämnen

Stephen Warnock, före detta engelsk landslagsspelare som skolades i Liverpools akademi – och som sedan tillbringade sin proffskarriär i flera olika klubbar i Premier League, Champions League och brittiska andraligan – har fått kämpa med att hitta sitt syfte sedan han lade fotbollsskorna på hyllan 2018, berättar han i en intervju med mentala coachen Paul Cope.

Då hade Warnock dragits med envisa skador ett tag och fått se sina sportsliga framgångar bli färre och färre.

Tyckte han slösat bort karriären

– Jag kollade tillbaka på karriären och tänkte: ”Det var skit. Det gick inte som det skulle gå. Tänk på vad du slösade bort”, säger han.

När han för första gången sedan han var tio år gammal inte längre behövde leva lika strukturerat som fotbollens hade krävt, började känslomässiga problem som han tryckt undan så gott som hela livet blottläggas.

Ett var känslan av att vara utanför. Warnock, som kommer från Ormskirk, berättar att han, förutom under tiden i Blackburn, fick anstränga sig för att passa in i lagen och att han hela karriären kände sig som en utomstående. Gjorde han ett misstag på planen eller till exempel gick upp i vikt, klankade han ned på sig själv.

Stephen Warnock i Liverpool.

Kände sig inte tillräcklig

Känslan av att inte vara tillräcklig följde sedan med när Warnock blev expertkommentator i brittisk media. Trots sin erfarenhet kände han inte att hans åsikter var värda lika mycket som andras och i kombination med brist på rutin och känslan av att inte ha ett syfte blev han deprimerad.

Den mentala ohälsan nådde sin kulmen i vintras. Då var det lockdown i England, Warnock låg i skilsmässa och träffade inte sina barn.

– Jag satt i en lägenhet här i stan och grät ögonen ur mig, för att sedan tio minuter senare koppla upp mig på Sky (Sports, reds. anm) och visa en helt annan person.

Det gick så långt att han hade en plan för hur han skulle ta livet av sig, berättar han. Men han chansade först på att ta hjälp av Paul Cope, som han tidigare i livet mött och som hade pratat öppet om att han själv gått i terapi.

Vill normalisera terapi

I ett sms skrev han att han var totalt vilsen och bad om hjälp.

– Hade jag inte skickat det meddelandet hade jag inte suttit här idag, säger Warnock i intervjun.

Med terapi blev läget så småningom bättre – och idag känner sig den före detta elitspelaren mer självsäker och tillfreds med livet än någonsin tidigare. Han problematiserar dock kulturen i omklädningsrummet, där maskulinitet, hård jargong och att inte prata om känslor är normen.

Han, som säger att han hade behövt mer stöd som ung men inte vågade prata med någon, poängterar att psykologer idag bör vara en naturlig del av fotbollsorganisationerna.

Warnock arbetar fortfarande som frilansande expertkommentator för FCTV, Sky Sports och BBC Sport och kommenterade bland annat fotbolls-EM i somras.