Svenska cupen för damerna inställd

AIK kan få herrarnas Europaplats

Av: Anton Johansson, Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska cupen för damerna ställs in medan herrarnas cupspel skjuts upp ytterligare.

Helt rätt, tycker FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

– För oss är prio att få igång damallsvenskan på rätt sätt. Då känns det inte rimligt att trycka in en cup som handlar om ära, säger hon.

Gruppspelet på damsidan har ännu inte spelats klart. Med det i åtanke har SvFF tagit beslutet att ställa in årets upplaga av svenska cupen, och ingen vinnare kommer att koras.

Rosengårds sportchef Therese Sjögran sade i en intervju med Sydsvenskan före beskedet att cupen borde ställas in. Förbundet skriver att beslutet att ställa in ”stöds av en stor majoritet av de föreningar som berörs”.

”Det känns naturligtvis mycket tråkigt att inte kora någon cupmästare på damsidan i år, men utifrån de omständigheter som råder är det ändå ett logiskt beslut, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Therese Sjögran, vars lag vunnit cupen tre av de senaste fyra åren, är inne på samma spår.

”Ligan viktigast”

– På herrsidan handlar det om Europaplats och så. Det är en helt annan grej. För oss är det viktigare att fokusera på ligan och se till att den kommer igång och att vi hinner spela alla omgångar innan december, säger hon.

FC Rosengård har permitterat alla ledare och spelare men hade en träningsmatch mot Växjö planerad om cupen skulle omstartat som planerat. Nu ställs den in och laget kan få en tids ledigt.

– Vi skulle spela på söndag och jag var helt taggad för det, och då ska jag inte ens spela. Jag kan tänka hur spelarna kände... Och sen blev allt inställt igen. Jag tror att mentalt sett är det jobbigt för spelarna att inte riktigt ha något mål just nu. Därför tror jag det är viktigt att vi lägger rätt planering nu och kanske tar ett break, säger Sjögran.

Hon är tydlig med att fotbollen kommer i andra hand, men att det i nuläget – när de inte ens får spela träningsmatcher – känns för tidigt att dra igång ligan i juni.

– Det är bara att hoppas att allt blir bättre, säger Sjögran.

Svenska cupen för damer ställs in medan herrarnas turnering skjuts upp ytterligare.
Foto: BIldbyrån
Svenska cupen för damer ställs in medan herrarnas turnering skjuts upp ytterligare.

Europaplats på spel för herrarna

Herrarna hade kommit längre in i turneringen. Gruppspelet var avklarat och i dagsläget är det kvartsfinaler som gäller. Därav har beslutet tagits att skjuta upp ytterligare svenska cupen för herrarna.

Datum när turneringen ska fortsätta är ännu inte fastställt.

”I Svenska Cupen herrar, där betydligt färre matcher återstår, är spelet fortsatt uppskjutet med ambitionen att tävlingen ska fullföljas, vilket också är vad de deltagande föreningarna önskar”, skriver SvFF.

AIK kan gynnas

För herrarna är även en Europaplats på spel och det finns direktiv från europeiska fotbollsförbundet Uefa att nationsförbunden ska anstränga sig för att tävlingarna ska avgöras på planen.

Skulle det vara så att cupen inte hinner spelas klart gynnas AIK. Den sista Europaplatsen går då nämligen till laget som slutade fyra i allsvenskan förra säsongen.

– Om vi inte kan slutföra cupen då är det laget som var "bäst" placerat i allsvenskan förra säsongen som får platsen, säger Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.