Kosovare Asllanis utspel: ”Bäst i världen”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Sverige är rankat femma i världen.

Men när det kommer till den här detaljen är det ingen annan nation som slår Sverige för tillfället, enligt Kosovare Asllani.

– Jag tror helt ärligt att vi just nu är bäst i världen på fasta situationer, säger assistdrottningen.

Sverige, som redan är klart för EM, spelade under tisdag kväll årets sista landskamp.

Segern mot Slovakien skrevs till 6–0, fyra av målen kom efter fasta situationer. Både från hörnor och från frisparkar när det svaga slovakiska motståndet inte lyckades få undan bollen i det första läget.

Ni vet lite som höstäpplen som bli liggandes utan att någon tar hand om dem. De ”pallade” svenskorna direkt.

– Det var ingen tillfällighet att vi gjorde ”fallfruktsmål” idag. Vi tränar på det, pratar om det, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Två nycklar för att fasta situationerna ska bli gynnsamma är en bra serve in och spelare som vet hur de ska agera i boxen när serven är slagen. Sverige har dessa kvalitéer.

Kosovare Asllani ligger bakom de flesta bollar in. Hennes hörnor med högerfoten är fruktade, hennes frisparkar likaså och inne i straffområdet finns det både starka duellspelare och spelare som är alerta på andrabollar.

– Det finns folk som kan slå dom. Men jag är väl ”untouchable” på hörnorna. Jag har tagit frisparkar också. Jag har hög kvalité på min fasta, säger hon och jämför med rollen i klubblaget Real Madrid där hon gör mer mål.

– Det känns lite som att jag i landslaget är mer assistdrottning och i Real gör jag målen. Det är väl en bra mix att ha, säger hon.

De fasta situationerna har blivit ett signum för det svenska landslaget. Under EM-kvalet har laget gjort 21 mål (av 40 totalt) på fasta situationer, åtta av dem är ”fallfruktsmål”.

– Jag tror helt ärligt att vi just nu är bäst i världen på fasta situationer. Det känns som att vi är det landslag som gör mest mål på fasta situationer. Det hade varit intressant att se statistik på, säger ”Kosse”.

– Fasta situationer är en stor styrka vi har mot alla lag i världen. Det visar vi i match efter match. Det är otroligt viktigt att fortsätta, påpekar mittfältaren.

Beskriv känslan av att ha vetskapen om att det verkligen är en målchans varje gång ni får en fast situation?

– Man märker det på motståndarna. De blir lite uppgivna när de märker att vi får hörnor och frisparkar. Det är en styrka vi har och man märker att de andra lagen har respekt. Men det är ingen tillfällighet. Det är hög kvalité på både leverans och på folket som jobbar i box.

Den svenska landslagsledningen lämnar inget åt slumpen när det kommer till fasta situationer. Under hösten har tränarteamet, som Sportbladet tidigare berättat, tagit hjälp av den förre USA-tränaren Tony Gustavsson, som låg bakom världsmästarnas fasta.

- USA är också bra på det med Tony Gustavsson som har varit där. Vi har ju pratat med honom och kollat vad USA har gjort. Så USA är oerhört skickliga på fasta, men det är också ett landslag som samlas mer än oss. Vi har inte lika mycket tid, säger Gerhardsson.

Foto: Aleksandar Djorovic/TT / TT NYHETSBYRÅN
Laddar Matchöversikt
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.