Mejla

Robert Laul

Laul: Billborn leder en revolution

Publicerad:

Ett anfallsspel som alla allsvenska lag drömmer om att behärska.

I dag tas det nästan emot med en gäspning när det levereras enligt löpande band-princip av Stefan Billborns Bajen.

I söndags vann Hammarby över Malmö FF på Tele2 arena med 2–0. Resultatet kan inte ha kommit som en stor överraskning för någon som följer allsvenskan.

Hemmafördelen och underlaget betyder mycket, samtidigt har Bajen spelat allsvenskans bästa anfallsfotboll hela året. Under hösten har försvarsspelet dessutom satt sig. Senaste två matcherna har Davor Blazevic klivit fram som lösningen på målvaktsproblemet – den sista pusselbiten.

Därmed är Hammarby ett komplett fotbollslag (på konstgräs) som spelar den mest avancerade anfallsfotbollen i allsvenskans moderna historia (på konstgräs).

1-0 målet mot Malmö

Innan ni protesterar, låt oss backa till 1–0-målet mot MFF. Innermittfältaren Junior fick bollen på vänsterkanten en bit in på offensiv planhalva, hittade högeryttern Vladimir Rodic, vidare till vänsterbacken Dennis Widgren, till Nikola Djurdjic och snett-inåt-bakåttill Alexander Kacaniklic som kom in från höger och placerade in 1–0.

Sju sekunder, fyra spelare som befann sig i ”fel” position, sju tillslag totalt och bollen i mål mot seriens dittills tätaste defensiv, Europalaget Malmö FF.

Det märkliga är att ingen knappt reagerar längre.

Vi har sett Bajen göra liknande mål i allsvenskan så många gånger nu att det har blivit ett ”typiskt Bajen-mål”. Ett anfallsspel som alla lag drömmer om att behärska tas emot med en gäspning när det levereras enligt löpande band-princip på Tele2.

Typiskt Bajen-mål

Hur snabbt blir en fotbollspublik bortskämd? Så här snabbt. Var är den där karnevalen Stefan Billborn pratade om? Det borde vara en om dagen på Södermalm. Det som pågår på planen är ju unikt.

Sex minuter senare rev Bajen upp ett ännu vildare vänsteranfall. Nu var det Widgren-Bojanic-Djurdjic-Rodic som behövde fem sekunder för att ta sig från samma yta till friläge och avslut. Jag upprepar, motståndare var Malmö FF.

Det pågår en sorts fotbollsrevolution mitt framför våra ögon. Det är Billborns Bajen som leder den. Om ni blinkar riskerar ni att missa den. Vart den ska ta vägen har jag ingen aning om.

Hammarby vann mot Malmö utan Muamer Tankovic och Jeppe Andersen vilket tyder på att det handlar mindre om individuella prestationer, mer om en systematik signerad just Billborn, allsvenskans skickligaste instruktör och fotbollsprofessor (som han ju kallades i Brommapojkarna).

Vinnarmentalitet

Själv såg jag matchen på Hammarbys hedersläktare som en del av ett reportage om sportchefen Jesper Jansson som publicerades i veckan. När jag träffade Jansson i vintras, inför säsongen, så var hans viktigaste budskap att Hammarby måste skapa en vinnarmentalitet också.

Sportchefen pekade på två konkreta exempel från 2018 som inte fick upprepas under 2019.

– I 19:e omgången, eller om det var 20:e, mötte vi AIK. I media målades det upp som den avgörande guldmatchen. Den hajpen hängde Hammarby på medan AIK hanterade den bättre. När vi förlorade tappade många hoppet fast det var en tredjedel kvar av säsongen, sa Jesper Jansson.

Hanterade förlusten nu

Ett liknande energiläckage kunde ha uppstått när Hammarby förlorade mot IFK Norrköping med 2–0 i 22:a omgången i år. Men i stället har Bajen radat upp sex raka segrar sedan dess, bland annat mot AIK, Djurgården och nu MFF.

Jesper Janssons andra varning i vintras handlade om sista matchen som slutade 3–3 och innebar att Bajen tappade tredjeplatsen till Malmö FF på målskillnad.

Motståndare var Östersunds FK.

Precis som nu på söndag alltså, i näst sista omgången. Den här gången finns ett SM-guld i potten.

Frågan som hängde i kvar luften efter slutsignalen på Tele2 arena i söndags var om historien kommer att upprepa sig? Är det typiskt Bajen att först besegra Malmö, sedan åka upp och torska poäng mot Östersund? Eller är det typiskt Bajen att krossa ännu en motståndare i årets allsvenska.

”Förbi den fasen”

Jesper Jansson är fortsatt övertygad om att årets Hammarby är ett annat Hammarby än i fjol.

– Vi är förbi den fasen, säger han.

Vd:n Henrik Kindlund är inne på samma spår.

– Malmö och AIK får göra upp om tredjeplatsen, säger Kindlund och det låter kanske kaxigt, men det ligger mycket i det.

Djurgården har flest poäng, Bajen har bäst målskillnad och Malmö FF-AIK möts i kommande omgång.

Tidig guldfest på Tele2 arena på måndag efter att Djurgården har besegrat Örebro SK? Dunderduell i Malmö samma kväll?

Med all respekt, just nu finns det inget jag ser fram emot mer än att se Stefan Billborns Bajen spela boll. Framför allt är jag nyfiken på om de har tagit kontroll över sitt eget öde, en gång för alla.

I så fall krossar de Östersund idag.

Av: Robert Laul

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.