”Tjänar på herrklubbar och behöver hjälp av dem”

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Coronakrisen påverkar idrotten.

Och norska stjärnan Ada Hegerberg bekymrar sig för framtiden.

– Vi behöver hjälp av herrklubbarna, säger hon till The Guardian.

Ada Hegerberg vill ha hjälp av herrklubbar.
Foto: TT
Ada Hegerberg vill ha hjälp av herrklubbar.

Lyons anfallare Ada Hegerberg, första kvinna att tilldelas Ballon d’Or 2018, är orolig för att damfotboll kommer att tappa sin position i hierarkin på grund av coronavirusets ekonomiska påverkan. Detta då det nyligen kom en alarmerande rapport om att damfotbollens existens är hotad.

– Jag förstår att herrfotboll prioriteras. Vi tjänar också mycket pengar på herrklubbarna, och vi behöver hjälp av dem. Så att vi kan bygga en bättre produkt som vi själva kan dra nytta av en dag, säger Ada Hegerberg till The Guardian och fortsätter.

– Men det är viktigt att vi hela tiden får vara med i diskussionerna. Det har varit en fantastisk utveckling de senaste åren, och då är det viktigt att vi inte tar två steg tillbaka efter den här krisen då vi inte är högsta prioritet.

”Tagit mycket skit”

24-åriga anfallaren har likt amerikanskan Megan Rapinoe, utsedd till bästa kvinnliga fotbollsspelare i fjol, ofta försvarat damfotbollen och har bestämda åsikter. Trots att Norge hade kvalificerat sig till VM förra sommaren fortsatte hon sin landslagsbojkott som pågått sedan 2017. Hon är missnöjd med ambitionsnivån och professionalismen och har nu blockerat möjligheten för landslaget att kontakta henne via sociala medier.

– Vi måste stötta varandra. Därför tycker jag att Megan Rapinoe bör respekteras av fotbollsspelare i hela världen, för hon har tagit mycket skit för alla oss. Vi behöver starka röster, ju fler du har desto mer inflytande får du i sporten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.