En miljon väntas hedra Maradona

Kaos vid ceremonin – polis fick ingripa

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Uppdaterad:

Diego Maradonas kista, insvept i den argentinska flaggan och tröja nummer 10, har anlänt till presidentpalatset Casa Rosada i centrala Buenos Aires.

Då trotsade tiotusentals argentinare coronarestriktionerna för att ta farväl.

– Vår hjälte är död. Just nu ser vi ingen framtid, bara elände, säger tvåbarnspappan och Maradona-dyrkaren Nicolas Zottola till Sportbladet.

Maradonas kropp anlände till Casa Rosada efter klockan 01 på torsdagsmorgonen, där initialt en privat ceremoni hölls för släktingar och nära vänner.

06.15, lokal tid, öppnades ceremonin upp för allmänheten. Då svämmade gatorna i närheten av centrala Plaza de Mayo över av folk. Tiotusentals människor anlände direkt under morgonen, och enligt TT räknar en del bedömare med att totalt en miljon människor kommer besöka platsen.

Problemet? Det pågår alltjämt en pandemi.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att det har uppstått konfrontationer med den polisstyrka som är på plats för att upprätthålla ordningen. Flaskor och metallföremål ska ha kastats mot polisen, som i sin tur ska ha tvingats använda tårgas för att värja folkmassorna.

– På något sätt är det här också Maradona, att bryta mot reglerna. Argentina är Maradona och Maradona är Argentina, med allt det goda och allt det onda, säger Marcelo Gades, en av de sörjande som köade för att ta ett sista farväl, enligt TT.

”Han ÄR fotboll”

Sportbladet har pratat med Nicolas Zottola, 45, som bor med sin familj i kommunhuvudorten Pilar, fyra mil norr om Buenos Aires stadskärna. Han har avgudat Maradona i hela sitt vuxna liv och berättar nu om en unison sorg han aldrig tidigare upplevt.

– Det här är en nationell angelägenhet. Det går knappt att förklara med ord var Diego har betytt för oss, för det här landet. Diego ÄR fotboll. Just nu ser vi ingen framtid för fotbollen. Visst, vi har Leo Messi och många andra bra spelare i landslaget, så det kommer en framtid, men just nu ser vi bara elände. Vår hjälte är död, säger Nicolas Zottola.

Han är ett stort fan av Boca Juniors, storklubben som Maradona tillhörde i två sejourer under sin aktiva karriär. Men i tider som dessa spelar klubbtillhörighet ingen roll. Nu försonas till och med Boca Juniors-anhängare med ärkerivalerna River Plates supportrar för att sörja tillsammans.

Foto: Debora Rey / TT NYHETSBYRÅN

– Vi argentinare är ett speciellt släkte. Vi är otroligt passionerade oavsett om det handlar om politik eller fotboll. Här hejar man antingen på Boca, eller River. Allting är alltid svart eller vitt. Men när det kommer till Diego så är ingenting svart eller vitt. ALLA älskar honom. Just nu är vårt land enat igen, säger Nicolas Zottola.

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Nicolas Zottola med sina barn på Bocas Juniors arena La Bombonera.

Han vittnar om ett land i chock som ännu inte riktigt kunnat ta in vad som faktiskt hänt.

– Jag är 45 år gammal och kunde inte sluta gråta i går... Det är vår symbol och nationalikon som har lämnat oss. Vi trodde att han var odödlig. Han hade stora problem med hälsan de senaste tio åren och flörtade med döden flera gånger, men han överlevde alltid. Diego lyckades alltid lura döden, precis som han alltid lurade sina motståndare på fotbollsplanen. Därför är det så svårt att begripa att han inte längre lever.

Foto: Rodrigo Valle / Getty Images South America
Foto: Alessandra Tarantino / TT NYHETSBYRÅN

Tre dagars landssorg

När dödsbeskedet kom på onsdagen gick Argentinas president Alberto Fernandez ut och utlyste tre dagars landssorg.

– Han var en som nuddade himlen med sina händer men aldrig tog sina fötter från marken, sa presidenten om Maradona.

Nicolas Zottola är enig.

– Som jag sa: Diego ÄR fotboll för oss. Samtidigt var han inte bara en fotbollsspelare, utan även en symbol för hela landet. Han stod upp och tog strid mot etablissemanget, mot makthavarna. Han tog alltid kampen för de fattiga, de utsatta, arbetarklassen, människorna som bygger samhället. Alla älskar honom.

Foto: Rodrigo Valle / Getty Images South America
Foto: Tomas Cuesta / Getty Images South America
Foto: Rodrigo Abd / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Salvatore Laporta / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN