Uppdaterad 2022-04-12 | Publicerad 2022-04-07

5–0 efter 21 minuter och 11–0 i paus.

Sverige förnedrade Georgien med otroliga 15–0 i VM-kvalet.

Nu räcker det med en poäng mot Irland på tisdag för att kvalificera sig för VM.

– I vårt huvud finns inget annat än att vi vinner den matchen och säkrar VM-platsen, säger Kosovare Asllani till Viaplay.

Sveriges största seger någonsin på damsidan är 17–0 i VM-kvalet mot Azerbajdzjan för 12 år sedan.

En rekordseger som Sverige i kvällens VM-kval mot Georgien verkade sugna på att slå. För medan man ”bara” vann med 4–0 hemma mot Georgien så behövde de bara 18 minuter i kväll för att ha samma resultat.

Redan efter tre minuter öppnade Fridolina Rolfö målskyttet när hon gjorde mål för tredje kvalmatchen i rad. Fem minuter senare utökade Filippa Angeldahl till 2–0 när mittfältaren vände runt utanför straffområdet och placerade bollen snyggt i det bortre hörnet.

Några minuter senare var det dags för Stina Blackstenius att göra sitt första mål i kvalet innan hon nickade in sitt andra efter en hörna och 5–0 efter 21 minuter.

11–0 i paus

Men målkalaset var inte över där och Sverige gjorde mål på löpande band och efter 39 minuter var det redan tvåsiffrigt. Filippa Angeldahl gjorde 10–0 och hattrick för Manchester City-mittfältaren.

När det var dags för pausvila så var ställningen 11–0 och den andra halvleken handlade bara om Sverige skulle slå sitt egna rekord eller inte.

Men det dröjde över 20 minuter innan första målet när Rebecka Blomqvist satte 12–0 efter 67 minuter.

Kosovare Asllani som dragits med skadeproblem hoppade in i paus och hon blev tvåmålsskytt när hon gjorde 13- och 14–0 innan Olivia Schough avslutade målskyttet med ett långskott till slutresultatet 15–0.

”Blir stundtals jobbigt”

– Det är så här det ska se ut mot ett lag som Georgien. Vi är topprankade i världen då blir det de här siffrorna. Men personligen har jag lite för mycket empati, jag tycker det blir stundtals jobbigt när det blir så stora siffror. Vi i Sverige har väldigt tur att vi kan ha fotbollen som jobb, medan de här har det lite som en sidosyssla. Men det är klart att vi är nöjda med vinsten, säger Asllani till Viaplay.

Den svenska storsegern gör däremot att man nu är ytterst nära att kvalificera sig för sitt nionde VM.

Det räcker med en poäng hemma mot Irland på tisdag för att säkra den svenska VM-platsen.

– Vi får maximal utdelning i första halvlek. Vi tar med oss noggrannheten i våra avslut, säger Filippa Angeldahl till Viaplay.