Fiasko för Kalmar efter dubbla försvarsmissar

Uppdaterad 2023-07-28 | Publicerad 2023-07-27

KALMAR. Blytungt läge för Kalmar FF.

1–2 hemma mot armeniska FC Pyunik gör att Europaäventyret kan vara över innan det knappt hunnit börja.

Två försvarsmisstag sänkte KFF.

– Jag tycker att det där ska vara frispark tio gånger av tio, säger Kalmar-målvakten Ricardo Friedrich.

Se hela matchen i repris här

En plats i den tredje kvalomgången, och högst troligt ett möte med norska Bodö/Glimt, låg i potten. Och med motstånd från Armenien såg uppgiften inte omöjligt ut för Kalmar FF.

Så vidare enkelt skulle det inte bli. Nattsvart läge snarare.

– Vi har hela tiden vetat att den här matchen spelas över 180 minuter, den kommer att avgöras i Armenien. Vi spelar bra i dag. Om de kunde komma hit och vinna och göra två mål så kan vi göra det där också, säger Ricardo Friedrich.

FC Pyunik må komma från ett litet fotbollsland, men som klubb har man skaffat sig rejält med Europarutin på sistone. Ligatvåa i våras, men inför matcherna mot Kalmar har de bara spelat två tävingsmatcher, första omgångens kval mot Trans Narva (2-0 hemma, 3-0 borta), men i fjol gick man till den tredje kvalomgången i Champions League (förlust mot Röda Stjärnan) och sen direkt in i gruppspelet av Conference League, där de hemmaslog Slovan Bratislava och Zalgiris.

Jacob Trenskow satte vackert 1–0.

Träffade ribban

Det var dock inget som skrämde Kalmar överdrivet, som efter en nervös inledning tog över mer och mer av matchen inför 7 421 åskådare. Förvisso mest ett skenbart spelövertag, båda lagens chanser kom främst i samband med fasta situationer. Men i den 43:e minuten ledde hög press till en sned passning från Puynik-mittfältet. Bollen fram till Mileta Rajovic som direkt frispelade Kalmars nye dansk, Jacob Trenskow. I stället för att skjuta direkt valde han att lägga över bollen på vänsterfoten och chansen såg ut att vara borta. Men iskallt skruvade han bollen mellan benen på mittbacken Juninho och utom räckhåll för Pyunik-måvakten Stanislav Buchnev.

– Ett fantastiskt avslut, säger Kalmar-tränaren Henrik Jensen.

Bortalaget var betydligt offensivare i början av andra. Hovhannes Harutyunyan prickade ribban med ett skott. Kvitteringen kom också kort därpå, efter att Nahom Netabay helt missat en hemåtpassning, vilket ledde till fritt läge för Luka Juricic. Han sköt utan problem bollen förbi Ricardo Friedrich i Kalmar-målet.

Kalmarspelare deppar efter Pyuniks vändning.

Nattsvart för Kalmar

Kalmar försökte flytta upp igen, bytte in Noah Shamoun och Deniz Hümmet med 25 minuter kvar och på en hörna fick man två jättelägen. Men Buchnev räddade Rasmus Sjöstedts nick och på returen sköt David Kristjan Olafsson över. Med knappa kvarten kvar fick inbytte Shamoun ett fint läge, men nicken gick över.

Men i stället kom den blytunga smällen när Pyunik med tio minuter kvar gjorde 2–1 på ett sällsynt anfall. En frispark slogs in, skarvades vidare upp luften, Friedrich skulle boxa bort, men hamnade helt felt och i stället rullade bollen retfullt in vid bortre stolpen efter en halvträff från inbytte Juan Bravo.

Frispark, tyckte Kalmar-målvakten.

– Du kanske kan berätta för mig i stället vad som hände...? Jag har inte sett situationen ännu. Men som målvakt känner du dig alltid oskyddad när du går mot bollen. Det är en klar kontakt från deras spelare. Han spelar förstås smart, men enligt mig är det det frispark tio gånger av tio. Det kostade oss mycket i dag, men vi måste gå vidare.

Är det en knuff från en motståndare, eller är smällen från dina egna försvarare?

– Nej, min känsla är att den kom från motståndaren. Jag vet inte. Vi kommer definitivt att analysera situationen, för även om det skulle varit frispark så kan jag inte vara så oskyddad. Det kan inte vara kontakt i de lägena. Men tyvärr gör de mål. Det är ingen bra situation.

Nattsvart för Kalmar, men det enda som protesterna gav var gula kort på Romario och Deniz Hümmet.

Vad tror du om fortsättningen? Kan ni vända?

– Vi har kapaciteten och chansen att göra det. Vi behöver vinna.