Björn: ”Kan inte säga att vi ska spela i Champions League”

Det blev en turbulent första säsong för Nathalie Björn och Hanna Bennison i Everton.

Klubben pratade om Champions League-plats. Istället blev det en kamp om kontraktet.

– Jag tror inte att vi kommer att slåss om överlevnad i år, säger Nathalie Björn.

När Everton kliver in mot Leicester i premiären i helgen så är det på många sätt ett nytt lag jämfört med i fjol. Med nye tränaren Brian Sörensen har Merseysideklubben blivit lite av en skandinavisk koloni.

– Ja, vi säger ju Danish FC nu. Skämt åsido, det känns bra. Brian är en väldigt duktig tränare. Väldigt taktisk och fokusera på sättet han vill spela på, säger Nathalie Björn.

Den svenska försvararen lämnade, tillsammans med Anna Anvegård och Hanna Bennison, Rosengård för ett hårt satsande i Everton inför förra säsongen.

Men satsningen bar inte och det dröjde inte länge innan tränaren Willie Kirk fick lämna.

– Vi bytte tränare tre gånger så vi fick aldrig någon identitet i princip, säger Björn.

”Han är tydlig”

Det är inte bara tränaren som ny till den här säsongen. Det har hänt en hel del i truppen också. Nio spelare ut, bland annat Anna Anvegård, och åtta in.

– Det blir lite som förra året när vi värvade in väldigt många spelare. Men största skillnaden nu är att vi fått ny ledarstab och tränare som fått ordning på laget. Så har det känts under försäsongen i alla fall, säger Björn.

Identitet är ett ord som är ständigt återkommande. De bägge svenskorna som är kvar i klubben tycker att Sörensen har börjat bygga upp det på ett bra sätt under försäsongen.

– Han är tydlig i sättet han vill spela och vill inte ändra sig mycket vare sig vi spelar mot Chelsea eller Villa. Han har sina principer i hur vi vill pressa, bygga upp och formera oss i vissa situationer och det har vi inte haft förut, säger Björn

– Det känns som att vi spelar lite mer nu och har fått till det lite bättre. Så jag hoppas på att vi spelar bättre fotboll och vinner fler matcher, säger Bennison.

”Jag hoppas på mer speltid”

19-åringen från Lomma fick starta 10 matcher i ligan i fjol och blev inbytt i 12.

– Jag hoppas på mer speltid. Just nu har jag spelat mycket som tia eller wing så det känns bra. Jag tycker om att vara offensiv och vara kreativ där uppe så jag hoppas på mer speltid den här säsongen.

Nathalie Björn vet knappt vad hon ska hoppas på eller förvänta sig av sitt Everton den här säsongen.

– Man kan ju inte säga nu att vi ska spela i Champions League när vi höll på att åka ur ligan förra året. Det är bara att ta match för match, se första matcherna och hur det känns. Vart kan vi hamna? Kanske sätta ett internt mål, men inte slåss om överlevnad det kan vi säga.

25-åringen har tidigare, skämtsamt, sagt att en av lärdomarna från första året i England var att lära sig att förlora. Nu hoppas hon att det blir annorlunda.

– Ja, inte förlora lika mycket i alla fall. Jag tror att vi kan spela bra fotboll i år, det är tron. Jag tror att vi kommer att spela en rolig och bra fotboll som kommer göra att vi ligger högre upp i tabellen. Jag tror inte att vi kommer att slåss om överlevnad i år.

Everton inleder borta mot West Ham på söndag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.