Beslut om allsvenskan kommer dröja

Beskedet efter mötet: Dialogen fortsätter

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollsförbundet, har efterfrågat respons från Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten.
Foto: Bildbyrån
Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollsförbundet, har efterfrågat respons från Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten.

Svenska fotbollförbundet och Riksidrottsförbundet träffade på fredagen Folkhälsomyndigheten.

Något okej att återuppta tävlingssäsongen, likt i Tyskland, kommer dock inte.

– Vi har haft ett första möte och det kommer följas upp av ytterligare ett mötet i slutet av nästa vecka, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Sportbladet.

Svenska fotbollförbundet har länge efterfrågat en dialog med Folkhälsomyndigheten för att presentera sitt medicinska protokoll som de hoppas ska möjliggöra för att återuppta den svenska tävlingssäsongen. På fredagen fick så parterna till ett möte men några konkreta utfall av det är enligt myndigheten inte att vänta.

”Våra jurister har tagit emot idéer och förslag från Svenska fotbollsförbundet och Riksidrottsförbundet. Dialogen fortsätter i nästa vecka”, låter Folkhälsomyndighetens presstjänst hälsa till Sportbladet.

Nya besked om en vecka

I Tyskland fick fotbollsligan i veckan okej att starta sin tävlingssäsong. Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand är positiv efter mötet men förstår också att processen kommer ta längre tid i Sverige.

– I dag har vi fått möjligheten att ge Folkhälsomyndigheten en bild av hur fotbollen, med fokus på elitfotbollen, successivt kan komma igång igen med vår tävlingsverksamhet. Givet att vi också på ett ansvarsfullt sätt kan hantera smittsituationen som råder. Det har vi gjort i samverkan med Svensk elitfotboll och delgett Folkhälsomyndigheten vilka åtgärder vi kommer vidta för att komma igång med matcher utan att bidra till smittspridningen. Men det i sig kräver också att nu gällande föreskrifterna behöver uppdateras så att det tillåts spela matcher för seniorer, säger Sjöstrand.

Vad händer nu?

– Det vi framfört får Folkhälsomyndigheten nu ta med sig och bedöma. Sedan återkommer de till oss vilket ska ske i slutet av nästa vecka.

Vilket datum är er förhoppning att det spelas elitfotboll i Sverige igen?

– Vi ser att vi kan vidta de åtgärder och uppfylla ett antal kriterier som behövs. Så för oss är det naturligtvis viktigt att komma igång. Men nu får vi avvakta och se vilken återkoppling vi får.

”De vet vilken takt de kan driva de i”

Även Svensk elitfotboll, som representerar elitklubbarna på herrsidan, är nöjda efter mötet.

– Vi är tacksamma att vi fick möjlighet att beskriva hur vi stegvis vill börja spela matcher på ett ansvarsfullt sätt och i första skedet utan publik. Det kändes bra att de lyssnade, ställde motfrågor och skaffade sig en bild av hur vi tänker och resonerar, säger sportchefen Svante Samuelsson.

Hur ser ni på den tid processen tar?

– Jag tror vi ska vara väldigt ödmjuka inför att Folkhälsomyndigheten har ett stort ansvar och väldigt många komplexa frågor att ta ställning till för det svenska samhället. Det är de som vet i vilken takt de kan driva de här frågorna framåt och så får vi anpassa oss. Men det känns bra med en återkoppling i slutet av nästa vecka.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN