Premier League knäböjde när ligan återupptogs

Av: Filip Lindfors

Publicerad:

Inga spelarnamn på tröjorna.

Istället bar varje spelare ett viktigt budskap.

När Premier League startade igen visade spelarna sitt stöd för Black Lives Matter-rörelsen.

Under onsdagskvällen återupptogs Premier League efter ett uppehåll på 100 dagar på grund av coronapandemin. Alla spelare visade sitt stöd för för Black Lives Matter-rörelsen genom att bära tröjor med texten ”Black Lives Matter” ovanför tröjnumret, istället för spelarnas namn. Aston Villa mötte Sheffield United på Villa Park och lite senare spelade Manchester City mot Arsenal på Etihad Stadium.

Alla spelare, tränare och domare knäböjde gemensamt i tio sekunder efter att matchen blåstes igång som en gemensam aktion mot rasism och för jämställdhet. Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang sträckte upp en knuten näve.

– Det här visar att vi är på väg i rätt riktning. Steg för steg ser vi förändring det var naturligt. Vi såg att de gjorde det i den tidiga matchen (Aston Villa–Sheffield United) och vi tyckte det var något vi också måste göra, sa Manchester Citys Raheem Sterling till Sky Sports efter matchen.

Händer inte bara i USA

Manchester City-tränaren Pep Guardiola pratade också om betydelsen av en gemensam protest av Premier League-spelarna.

– Det är inte bara i USA det här händer. Problemen finns överallt. Det kanske är försent för vår generation, men följande generationer, de kan förstå att vi alla är människor, det spelar ingen roll vilken hudfärg vi har.

Att knäböja i sportsammanhang har blivit en symbol tack vare Colin Kaepernick som protesterat mot polisvåld och övergrepp mot afroamerikaner i USA. Kaepernick började 2016 gå ner på knä när den amerikanska nationalsången spelades inför NFL-matcher.

Utöver ovan nämnda aktioner, bar även alla spelare NHS logga för att hylla sjukvårdspersonalen i England och deras arbete under coronapandemin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.