Pressat Finland vann mot Frankrike

Publicerad 2023-05-17

Viktiga poäng mot Frankrike i ishockey-VM.

Men värdnationen Finland var rejält pressade i 5–3-segern.

– Det är bra lag vi möter även fast vissa tror att vi ska vinna med 8–0 mot lag som det här, säger Mikko Rantanen till SVT.

Uddamålsseger mot Tyskland och förluster mot USA och Sverige. Det har inte varit någon övertygande inledning på hemma-VM i ishockey för Finland.

Mot Frankrike började det också på sämsta sätt när Florian Chakiachvili satte 1–0 redan efter en minut efter en tavla av målvakten Emil Larmi.

Finland skulle dock vända och inför tredje perioden ledde man med 3–2. En ledning som utökades fem minuter in i perioden när Teemu Hartikainen dunkade in pucken i powerplay.

Storstjärnan utvisad

Men dramat var långt ifrån över där.

Frankrike bet sig fast och när den finländske storstjärnan Mikko Rantanen visades ut för slashing kunde fransmännen trycka på rejält. Visserligen blev det inget mål i det numerära överläget men inte långt efter utvisningens slut kunde Charles Bertrand vinkla in reduceringen.

Jätteräddning av Larmi

Och Frankrike saknade inte kvitterings lägen.

Fransmännen var nära flera gånger om och med cirka tre minuter kvar att spela var man en jätteräddning av Emil Larmi från att kvittera.

Men Frankrike nådde inte hela vägen fram. Sakari Manninen kunde sätta 5–3 i tom målbur med minuten kvar att spela.

– Som lag försöker vi visa tålamod. Det kommer inte alltid att vara vackert. Det är bra lag vi möter även fast vissa tror att vi ska vinna med 8–0 mot lag som det här. Men de spelar hårt, försvarar bra och har bra spelare, säger Mikko Rantanen.