Klubbarnas vädjan till Stockholm

Publicerad 2013-04-04

08-hockeyn blöder: ”Nu behöver vi hjälp för att kunna finnas kvar”

Vill till toppen igen Djurgården Hockeys vd Jenny Silfverstrand och AIK Hockeys vd Peter Birath.

Djurgården i allsvenskan, AIK utanför SM-slutspelet.

Men inte nog med de sportsliga fiaskona: ­Klubbarna blöder ekonomiskt och rejäla åtstramningar i spelartrupperna väntar.

Nu vädjar klubbarna till politikerna – för att lösa krisen i Stockholmshockeyn.

– Vi behöver hjälp för att kunna finnas kvar, så är det bara, säger Peter Birath, vd för AIK Hockey.

Huvudstadshockeyn mår inte bra.

På Hovet hade det i två ändar räknats med hockey­dramatik just nu, men i stället är det en arena som mest står öde eftersom AIK missade slutspelet och Djurgården inte ens lyckades ta sig till kvalserien.

Det är också arenan dit Sportbladet sammanförde båda klubbarnas vd:ar, Djurgårdens Jenny Silfverstrand och AIK:s Peter Birath – för att prata ut om varför storklubbarna slåss för sin över­levnad.

Långt bortom hockey-Sveriges toppskikt.

Ekonomiskt går de igenom ett smärre stålbad.

– Det är bara att erkänna, vi har verkligen ingen bra ekonomi. Vi tjänar inte de pengarna i dag som gör att vi kan ha en lika stark trupp till nästa säsong, säger Birath och avslöjar att AIK kommer att skära ner sju miljoner i spelarbudgeten till nästa säsong.

Ett kvitto på hur illa Stockholmsklubbarna står.

Dif måste strama åt

Silfverstrand däremot, är mer hemlighetsfull. Men hon erkänner att Djurgården – ­efter att klubben tok-bommat sin målsättning – kommer att redovisa en förlust och strama åt i truppen.

– Samtidigt kan vi inte dra helt i handbromsen. Vi håller fortfarande på med vår budgetering, jag vet inte hur mycket vi kommer att minska, men det betyder inte att vi får ett sämre lag. Vi måste satsa sunt och få ut mer av laget, säger hon.

Både Djurgården och AIK jobbar intensivt med att lösa krisen, förstås. Men den är inte funnen ännu och lär inte bli det inom det kommande åren heller.

Mycket på grund av att klubbarna själva inte kan styra över intäkterna på sina hemmamatcher. Försäljningen på matcherna ger bara drygt 150 000 kronor på ett år.

– Det är en otroligt liten procentdel, och ett intäktsben som vi saknar. Det betyder att vi ligger 20 miljoner back redan i början av säsongen jämfört med andra klubbar som äger sina egna arenor, säger Birath.

– Precis, det är en extra inkomstkälla för de andra klubbarna. För oss är det ett högintensivt arbete för att få kontroll på intäkterna på ­våra matcher, säger Silfverstrand.

Minskade publiksiffror

AIK och Djurgårdens enda inkomstkällor är sponsring, pengar från tv-avtal – där Djurgården inte drar in närheten av så mycket som AIK – och biljettförsäljning.

– Men vi får inte heller in tillräckligt mycket pengar på grund av minskande publiksiffror, tillägger Birath, vars AIK hade tredje sämst publiksnitt i elitserien, knappt 5 000 åskådare.

Trots att klubben har en av Sveriges bästa publikunderlag.

– Vi har hundratusen fans. När vi skriver på Facebook får vi tolvtusen ”tummen upp”, då tänker jag när jag ligger vaken på nätterna; varför kommer de inte på matcherna?

Djurgården har, trots spel i allsvenskan, haft en stark uppslutning på sina matcher. Men de får svårt att övertyga fansen att fortsätta engagemanget när ett nytt år utanför hockeyns finrum väntar.

– Vi träffar supportrar och försöker få en stabilitet. Vi vill få fansen att känna trygghet i det vi gör. Vi måste försöka vara positiva och trycka på de rätta knapparna. Självklart är många besvikna, men vi behöver fansen, säger Silfverstrand.

– Om vi hade hundra miljoner kronor i marknads­föring så skulle det kanske ändå inte vara i rätt väg att gå. Vi måste hitta andra vägar att kommunicera med fansen, kartlägga och hitta. Det finns ingen quick fix, tillägger Birath.

”Ger bort min lön”

Birath och Silfverstrand pekar också på bredden ­inom föreningarna som blir lidande av bristen på istider – då vädjar de till politikerna och kräver bättre hjälp.

– Vi har en blandning av Solna Stad, Solna Kommun, Stockholm Stad och Stockholm kommun… Jag vet faktiskt inte till vem frågorna ska ställas, det finns så många instanser frågorna ska igenom innan det kommer till han eller hon som fattar besluten, säger AIK-vd:n.

– Vi behöver ytterligare en hall för att utvecklas, som kan skapa istider. Just nu byter vi om i baracker. Vi har jättesvårt att behålla och attrahera talangerna. Nej, vi måste tuffa till oss mot politikerna, inte vara några good guys.

Silfverstrand:

– Det är alldeles för många led att gå igenom. Vi måste ha hjälp för att skaffa mark och få en egen tränings­anläggning. Hitta ett sätt att samla föreningen.

Det finns trots allt en liten ljusglimt för framtiden, enligt klubbarnas vd:ar.

– När jag ligger vaken på natten drömmer jag om 14 000 på läktaren. Det ska vi kunna ha. Det underlaget har vi, säger Birath.

Sedan utbrister han:

– Har vi inte fullsatt den 14 september är jag på fel plats. Då avgår jag, eller åtminstone ger jag bort min lön.

Följ ämnen i artikeln