Malin, 43, besteg Kilimanjaro - trots ms

Publicerad 2016-05-25

Malin Schulz, 43, har varit så sjuk i ms, multipel skleros, att hon suttit i rullstol.

Att bestiga Kilimanjaro blev därför en stor utmaning. Skulle kroppen orka?

– Jag har aldrig mått så bra i hela mitt liv! Det var en häftig känsla att jag hade tagit mig upp för egen maskin med min tokiga kropp, säger Malin.

Det var när synen på vänster öga snabbt försämrades som Malin Schulz i Danderyd fick diagnosen ms, multipel skleros. Hon var 29 år och hade redan fem år tidigare haft känselbortfall i framsidan av kroppen.

– Jag bestämde mig ganska snabbt för att anpassa mig till sjukdomen och försöka ha ett så bra liv möjligt, säger hon.

Sedan dess har hon haft flera skov. Hon har drabbats av kraftlöshet i armar och händer och inte kunnat greppa något, haft nervsmärtor så plågsamma att hon kräkts, varit konstant illamående och har suttit i rullstol för att benen inte burit henne.

Lider av hjärntrötthet

Men Malin har inte låtit sig inte nedslås, utan funderade över vilket liv hon ville leva. Hon sa upp sig inom telecom-branschen och arbetar nu som gyminstruktör i spinning, aerobics, yoga och som personlig tränare. Hon får energi av träningen, men eftersom hon lider av hjärntrötthet klarar hon bara av att jobba halvtid.

– jag får otroliga dippar, då klarar jag inget, utan kraschar, vilket jag gör nästan varje dag. Då är det bara att lägga sig ned och vila.

I januari bestämde sig Malin Schulz för att anta sin största utmaning hittills – att bestiga det 5 895 meter höga berget Kilimanjaro i Tanzania, tillsammans med maken  Johan, 43, och 19 andra personer. Det var ett välgörenhetsprojekt för att samla in pengar till aktiviteter för barn med funktionshinder.

Magiskt vackert

– Jag kände, ”det här är min grej”. Men jag hade ingen aning om jag skulle klara av det med min ms. 

Det tog sex dygn upp och ned för berget, mestadels vandringar och lättare klättring.

– Jag var orolig för att bli helt utslagen, men för varje höjdmeter fick jag mer kraft. Jag har andats mitt livs bästa andetag någonsin!

Sista sträckan tog sällskapet sig fram i beckmörker i åtta timmar för att nå den snöbeklädda toppen vid soluppgången. Malin beskriver utsikten som magi.

– Det var galet vackert!

Ms-dagen

Det var också en personlig seger.

– Det var en häftig känsla att jag hade tagit mig upp för egen maskin med min tokiga kropp, som ena sekunden kan ha svåra nervsmärtor – och nästa sekund inte kan hålla tätt för man har problem med blåsan. Ändå kunde jag göra det här och må så otroligt bra.

I dag är det World MS Day då sjukdomen uppmärksammas världen över. I Sverige pågår ”MS-utmaningen” som Malin Schulz är ambassadör för. Syftet är att uppmuntra ms-sjuka att anta en personlig utmaning för att finna mer glädje i livet.

– Det är viktigt att man utmanar sig själv utifrån sina egna förutsättningar, eftersom sjukdomen slår så olika. Det är lätt att isolera sig med den här sjukdomen, så för en del kan utmaningen vara att ta sig ut och träffa människor, säger Malin Schulz.

Själv vet hon redan vilken utmaningen blir nästa sommar. Då ska hon cykla runt berget Mont Blanc.

– Och jag ska klättra upp för Mont Blanc!

Multipel skleros

Kronisk neurologisk sjukdom som angriper centrala nervsystemet, specifikt hjärnan och ryggmärgen. Inflammationer och ärr på nervtrådarna gör att nervimpulser inte kommer fram som de ska. Ger besvär i olika delar av kroppen. Oftast går sjukdomen i skov.

Börjar oftast med känselrubbningar eller domningar, svårigheter med gång och balans, synbesvär. Efter 15 år behöver de flesta hjälpmedel för att kunna gå.

Debuterar vanligen i åldern 20-40 år.

Runt 18 000 drabbade i Sverige. Varje år insjuknar 500.

Dubbelt så vanlig hos kvinnor.

Inget bot finns, bara bromsmediciner.

I dag är det World MS Day.

Källa: www.1177.se

Följ ämnen i artikeln