”Jag var ett problem som skulle lösas”

Uppdaterad 2018-04-23 | Publicerad 2015-10-14

Denises, 20, självhat ledde nästan till döden – nu föreläser hon om vägen ut i det friska

Hon mådde så dåligt att hon försökte ta sitt liv.
Nu står hon på scen framför 1 000 niondeklassare och berättar.

Om ätstörningen, självskadebeteendet – och vägen tillbaka.

I Uppsala var Denise Svenska Hjältars skolturnées största hjälte.

– Nu är det viktigt för mig att kunna göra skillnad för andra – ingen där ute ska behöva känna sig ensam, säger hon.

Det sorl som hörts i salen i Uppsala konserthus tystnar tvärt och publiken – 1 000 niondeklassare från skolor i stan – drar unisont efter andan. Filmen de i tisdags fick se på Svenska Hjältars skolturné handlar om hjältarna Annesofie Blixt, 31, och Jenny Lindström, 31, i föreningen Tilia, som på grund av sitt ihärdiga arbete med ungdomars psykiska ohälsa, förra året utsågs till Svenska Hjältars Medmänniskor. Och scenen där hjälpsökande Denise, 20, drar av sig koftan och visar upp sina svårt ärrade armar lämnar ingen oberörd.
När hon sen tillsammans med Annesofie intar scenen i Uppsala, vet jublet inga gränser. Filmen spelades in för exakt ett år sen. Då var Denise på väg ut i det friska – eller ”livet som väntar där ute”, som hon själv sa – efter flera år av psykisk ohälsa och bodde på ett behandlingshem. Nu pluggar hon till undersköterska och är volontär i föreningen som bidrog till att hon i dag finns i livet.

Revansch på scen

När publiken mot slutet får ställa frågor passar en kille på att bara berömma dagens starkast lysande hjälte:
– Du är fin.
För Denise var dagen en möjlighet och en slags revansch.
– Det var jätteroligt att få stå på scen och sprida budskapet om att det går att må bra! När det var som värst hade jag aldrig kunnat tänka tanken på att jag skulle stå så här – jag trodde inte ens att jag skulle överleva, jag ville inte överleva.
För bara två år sen tvångsvårdades hon på en psykiatrisk avdelning, hårt medicinerad och ibland bältad. På sociala medier kom hon i kontakt med föreningen Tilia. I Annesofie Blixt hittade hon en mentor som lyssnade och valde att se det friska i Denise.
– För mig var det viktigt att ha en utomstående att prata med, som hade egna erfarenheter. När jag träffade Tilia var det äntligen någon som lyssnade, som lät mig bestämma om jag ville prata eller bara ha sällskap, och i kombination med att komma till ett behandlingshem började jag sen hitta vad som är viktigt för mig och vad som får mig att må bra, säger Denise.
Det var som nioåring hon började må dåligt. Föräldrarna skilde sig, hon mobbades i skolan och tankar om döden började spöka. I gymnasiet eskalerade allting och kraven hon ställde på sig själv mynnade ut i en ätstörning och självskadebeteende. Hon blev en mästare på att ljuga och dölja hur hon mådde. När hon till sist tog mod till sig och bad sin mamma om hjälp, kom hon i kontakt med vården.
– Där såg man på mig utifrån en diagnos och följde som en slags mall – jag var ett problem som skulle lösas. Vården kan fungera bra men inte i mitt fall. Jag fick antipsykotiska trots att jag inte hade en psykos, för att dämpa mig tills jag nästan somnade. Jag skulle vilja veta varför läkarna gjorde så här, eftersom det nu är bevisat hur bra Tilia fungerade.

Känner tacksamhet

Att bli bältad har satt djupa spår i Denise.

– Jag förstår att det kan fungera i vissa extrema fall, men jag var en tjej som hatade mig själv så mycket att jag inte ville leva, och det man gjorde var att spänna fast mig. Jag har fortfarande mardrömmar och får leva med det hela livet.

I dag är Denise självskadefri sen 18 månader, pluggar och bor själv. Visst har hon dåliga dagar ibland men ser då till att ta extra bra hand om sig. Hon kan känna en sorg över åren hon förlorade men är också tacksam över allt hon lärt sig och den hon är i dag.
– I dag känner jag att jag lever av en anledning – och jag vill leva. Jag gör härliga saker som jag aldrig skulle vilja missa. Nu är det viktigt för mig att kunna göra skillnad för andra – ingen där ute ska behöva känna sig ensam.
För Annesofie Blixt i Tilia är det känslosamt att nu ha sällskap av Denise på föreläsningar och i föreningen.
– Jag känner mig som en töntig mamma. Men jag såg det i henne redan första gången vi träffades, att hon någonstans hade en styrka. Sen har hon krigat för att ta sig hit. Men jag visste det!, säger Annesofie och skrattar.

Denises tips till dig som känner en ungdom som mår dåligt:

– Ta det på allvar, skyll inte på tonårsproblem. Mår en person dåligt så finns det en anledning, men det viktiga är inte att fråga varför. Stötta personen och låt hen prata med någon hen känner förtroende för, samtidigt som du finns där. Visa att det inte är personens fel att hen mår dåligt. Du som jobbar i vården ska försöka se personen bakom det sjuka, att det finns någon där med drömmar, tankar och funderingar. Ta dig tid att lyssna och prata och ta det på allvar.

Mår du dåligt eller vill komma i kontakt med föreningen Tilia? Du hittar dem på Foreningentilia.se.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!