Katterna ger blod för att rädda andra

Uppdaterad 2015-10-12 | Publicerad 2015-10-05

MALMÖ. Dagens hjältar är lugna och lurviga.

Baileys och Caspian är inne på sitt femte år som blodgivande katter.

– En tappning kan rädda livet på två andra katter, säger Sanna Clausson, legitimerad djursjukskötare.

”Mitt jobb är jättekul, jag får träffa friska djur som verkligen gör en fantastisk insats för andra”, säger Sanna Clausson, legitimerad djursjukskötare och ansvarig för blodbanken.

I fem år har de norska skogkatterna Baileys, 10, och Caspian, 6, gett blod.

– Jag såg en annons i en tidning att de behövdes blodgivare, och tyckte att det var fint att kunna hjälpa andra, säger katternas matte Maja Bömfeldt.

Jag ska precis fråga Maja om katterna är nervösa innan de ska in, när Caspian själv vant kilar in i blodgivarrummet, efter att först ha strykt sig grundligt mot både mig och fotografen.

– Nej, de är aldrig nervösa här. De kan vara lite trötta när de kommer hem men annars är de precis som vanligt.

Caspian lyfts tillbaka i buren. I dag är det Baileys tur att ge blod. Som tätast får de ge blod var tredje månad och det brukar bli tre till fyra gånger per år. En gång har de blivit inkallade akut. De ringde från blodbanken och sa att de behövde blod inom en halvtimme.

– Vi lyckades komma hit i tid och fick höra i efterhand att de räddat livet på en annan katt. Då var jag stolt! säger Maja Bömfeldt.

Har du tänkt på det etiska i att katten inte själv kan välja?

– Ja, ibland. Men sedan tänker jag att om inte vi gör det kanske ingen gör det om mina katter behöver blod. Och de är så lugna här, säger hon.

Lämnar 44 milliliter blod

Maja Bömfeldt lämnar tryggt över Baileys till Sanna Clausson, som är ansvarig för blodbanken på Evidensia djursjukhus i Malmö. Väl inne i blodgivarrummet ser Baileys helt avslappnad ut där han sitter på bordet. Han blir klappad av sköterskorna och åmar sig. Först när det är dags för blodprov blir han lite nervös och börjar gny när nålen ska in.

Baileys får en puss av sin matte Maja Bömfeldt innan han lämnas vidare till djursjukskötarna.

Innan tappningen gör veterinären en lätt hälsoundersökning, lyssnar på hjärtat och kollar svalget för att vara säker på att katten är helt frisk, och djursjukvårdaren kollar kattens blodvärde. Sen ger en narkossköterska Baileys en lätt narkos så han håller sig lugn och ligger helt stilla.

44 milliliter blod dras upp i en stor plastspruta, där det blandas med 6 milliliter antikoagulanslösning. Som jämförelse brukar en människa ge mellan 420 och 450 milliliter blod.

Även katter har olika blodtyper; A, B och AB, och kan bara ta emot blod från sin egen typ.

Blodet ska senare separeras till röda blodkroppar och plasma.

– På så vis kan Baileys rädda livet på två andra katter, säger Sanna Clausson.

När tappningen är klar stoppar sköterskorna om Baileys med en filt. Han börjar sakta vakna och blir ordentligt klappad. Han får stanna på sjukhuset över dagen och komma hem först när han är helt pigg igen.

Baileys väcks med mjuka klappar.

Kan behöva blod akut

På sjukhuset i Malmö ser de till att alltid ha en påse blod på lager men det kan hända att en patient behöver mer blod än så eller att det kommer in flera katter samtidigt. Då får de ringa sina blodgivare och hoppas att någon kan komma in akut.

”De röda blodkropparna går att spara i fem veckor och plasman kan vi frysa så den håller i ett år. Om man sparar det som helblod, så som det kommer, håller det bara i fyra veckor”, förklarar Sanna Clausson.

– Det kan vara allt från ett akut trauma, att någon har blivit skadad, till katter med blodsjukdomar som behöver få blod, säger Sanna Clausson.

Vet man hur katterna mår under tappningen?

– Vi kan ju inte fråga dem, men de är väl övervakade. Och vi tar bara katter som är lugna i situationen, man ska se att de inte är stressade innan eller efter. Precis som Caspian som själv kilar in i blodgivarrummet, säger Sanna Clausson.

Fakta: Djurhjältarna

Maja Bömfeldt tillsammans med sina katter Caspian och Baileys.

Namn: Baileys och Caspian.

Ålder: 10 och 6 år.

Ras: Norsk skogkatt.

Bor: Malmö.

Gör: Ger blod cirka 3 gånger per år. Gillar också att sova, tvätta sig, leka och gosa med sin matte Maja Bömfeldt, 41.

Hundar ger också blod

1999 startades den första blodbanken i Norden för hundar på Djursjukhuset i Helsingborg.

Både hundar och katter får lämna blod 3-4 gånger per år.

Hundar ska ofta väga över 25 kilo och lämnar 4-5 deciliter blod per gång.

Katter ska ofta väga över 5 kilo och lämnar ungefär 1/2 deciliter.

Hundar har 13 blodgrupper, majoriteten tillhör DEA 1.1.

Katter har 3 blodgrupper, majoriteten tillhör A.

Följ ämnen i artikeln